Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Obrátená pyramída hostí finalistov 30. ročníka súťaže Slávik Slovenska

Na snímke osvetlená budova Slovenského rozhlasu RTVS na Mýtnej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Mladých interpretov bude počas súťažných vystúpení sprevádzať orchester Podjavorinských ľudových nástrojov (POLUN) pod vedením bývalého víťaza Slávika Slovenska Michala Stískala.

Bratislava 25. júna (TASR) – V budove Slovenského rozhlasu (SRo) sa v sobotu predpoludním začalo finálové kolo 30. ročníka celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v sólovej interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska. V troch kategóriách sa predstaví 24 spevákov.

"Zlaté, strieborné a bronzové sláviky v každej súťažnej kategórii budú víťazom udelené na popoludňajšom slávnostnom galakoncerte o 15.00 h. Záznam galakoncertu ponúkne poslucháčom v rozhlasovom vysielaní Rádio Regina v utorok 5. júla o 17.05 h," informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Pripomenula, že garantom aktuálneho ročníka súťaže Slávik Slovenska, ktorá je späť po dvojročnej pandemickej prestávke, je operný spevák Peter Dvorský. Svetoznámy tenorista bude i predsedať odbornej porote. "Jej členmi budú ďalšie významné hudobné osobnosti - Anna Šatanová, Miroslav Dudík či bývalá dvojnásobná víťazka Slávika Slovenska Mária Čírová,“ dodala hovorkyňa RTVS.

Mladých interpretov bude počas súťažných vystúpení sprevádzať orchester Podjavorinských ľudových nástrojov (POLUN) pod vedením bývalého víťaza Slávika Slovenska Michala Stískala.

Organizátor súťaže Peter Štilicha priblížil, že v základných, školských kolách zaznamenali vyše 20.000 účastníkov z takmer 2000 základných a umeleckých škôl na Slovensku.

Podujatie podporilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Spolok hudobného folklóru, Hudobný fond a Slovenský ochranný zväz autorský.