Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

OBRAZOM: Takto si budeme pamätať M. Žbirku

Na snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka vystupuje počas svojho koncertu v rámci turné Vianočné symphonic tour 2017, 13. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zaspomínajte si na legendu slovenskej hudobnej scény.

Bratislava 10. novembra (TASR/Teraz.sk) - Zomrel slovenský hudobník Miroslav "Meky" Žbirka. Bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Zaspomínajte si na legendu slovenskej hudobnej scény.



Na Mira Žbirku spomíname aj znovuvydaním relácie Exkluzív, ktorú sme natočili v roku 2018:




Miroslav Žbirka počas svojho vystúpenia na Bratislavskej lýre, 31. mája 1985.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


V československej súťaži si zlatú Bratislavskú lýru ’83 vyspieval Miroslav Žbirka /uprostred/ so skupinou Limit svojou piesňou Nechodí na text Kamila Peteraja /vľavo/. Na sn. vpravo riaditeľ Slovkoncertu Jozef Mravec, ktorý odovzdal ceny víťazom.
Foto: Archív TASR


Miro Žbirka (vľavo) krstil 7. novembra 2006 v Bratislave v Štúdiu L+S svoj nový album a DVD. Krstným otcom sa stal Milan Lasica (na snímke vpravo).
Foto: TASR Zuzana Čižmáriková


Na sn. M. Žbirka (vpravo) a Peter Nagy v roku 2002 v Bratislave.
Foto: TASR - Ivan Majerský


Na snímke detská skupina Mekkyho Žbirku (vľavo) počas generálky Hodiny deťom v roku 2008.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Uvedenie knihy Marie Formáčkovej o Miroslavovi Žbirkovi: Čo bolí, to prebolí. Knihu do života uviedol textár Kamil Peteraj. Na snímke Miroslav Žbirka a Laco Lučenič krstia CD Box so Žbirkovými pesničkami. Bratislava, 14. novembra 2012.
Foto: TASR - Michal Svítok


Na snímke zľava Miroslav Žbirka a Marika Gombitová počas galakoncertu na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu 12. októbra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Na snímke zľava speváci Michael Kocáb, David Koller, Meky Žbirka, Pavol Hammel a Ján Lehotský počas jubilejného koncertu "70 rokov s Mariánom Vargom" v Bratislave 19. apríla 2017.
Foto: TASR - Dano Veselský


Slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka s tabuľkou Umelcova misia s jeho menom na Moste slávy 24. júna 2017 na Medzinárodnom filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Snímka z koncertu Miroslava Žbirku v rámci svojho turné Vianočné symphonic tour 2017, 13. decembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a druhý sprava ocenený spevák Miroslav Žbirka počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnych vyznamenaní pri príležitosti osláv 26. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky v priestoroch Slovenskej fiharmónie 8. januára 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Speváčka Katarína Knechtová a spevák Miroslav Žbirka vystupujú počas galavečera Krištáľové krídlo za rok 2018 v priestoroch opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 27. januára 2019.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke sprava spevák a hudobník Miroslav Žbirka a textár Kamil Peteraj počas uvedenia novej knihy Miro Žbirka - Songbook a výberového albumu 3 CD The Best Of Miro Žbirka v Bratislave 18. septembra 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


Na snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka počas koncertu – 40 rokov na scéne na Zimnom štadióne Ondreja Napelu v Bratislave 5. decembra 2019.
Foto: TASR - Jakub Kotian