Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ocenenie za príkladnú obnovu 2020 pozná svojich laureátov

Na snímke ocenený penzión a reštaurácia KRONE vo Svätom Jure 28. júla 2021 počas udeľovania ocenení za príkladnú obnovu kultúrneho dedičstva v Bratislavskom kraji. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Príkladne obnovené vinohradnícke domy, kúrie a iné historické stavby spoluvytvárajú jedinečný obraz obcí a miest a zároveň prispievajú k rozvoju turizmu.

Bratislava 28. júla (TASR) – Ocenenie za príkladnú obnovu za rok 2020 pozná svojich laureátov. V rámci 11. ročníka súťaže, ktorej cieľom je popularizovať obnovu historických objektov, sa medzi víťazov zaradilo ďalších šesť obnovených objektov kultúrneho dedičstva v Bratislavskom kraji. Prvé dve ocenenia boli v stredu odovzdané vo Svätom Jure. Ide o ocenenie pre uličnú fasádu a prejazd historickej radnice a tiež renesančnú šľachtickú kúriu (v súčasnosti penzión a reštaurácia), ktorá okrem ocenenia poroty získala aj prvé miesto v hlasovaní verejnosti.

"Príkladne obnovené vinohradnícke domy, kúrie a iné historické stavby spoluvytvárajú jedinečný obraz našich obcí a miest a zároveň prispievajú k rozvoju turizmu. Asi neexistuje lepšie vyjadrenie úcty k vlastnému kultúrnemu dedičstvu ako jeho obnova a opätovné začlenenie do života i kontextu súčasnej doby," skonštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Sám to vníma ako mix lokálpatriotizmu a hrdosti obyvateľov na svoje mesto či obec. Odkazuje, že prvým krokom je vôľa niečo spraviť, nie vždy to musí byť o peniazoch.

Ocenenie teší aj primátora Svätého Jura Šimon Gaburu. Jeho filozofiou je, že treba investovať nielen do detských ihrísk a škôl či škôlok, ale aj do nadčasovejších projektov. "Potešilo ma, že sme boli všimnutí a že sme boli ocenení za príkladnú obnovu," povedal pre TASR Gabura. Podľa neho nejde o prvé takéto ocenenie pre mesto, ale, ako podotýka, historické objekty nerekonštruujú pre to, aby boli ocenené, ale aby niečo zostalo pre ďalšie generácie.

Okrem dvoch objektov vo Svätom Jure sa medzi ocenených zaradili aj dva objekty v Modre. Je to neorenesančný dom na námestí (v súčasnosti vinárstvo) a meštiansky dom na námestí (v súčasnosti penzión a vinotéka). Šesticu najnovších laureátov uzatvára Kaplnka Umučenia – Chválanská kaplnka v obci Studienka a Božia muka Najsvätejšej Trojice v Moste pri Bratislave.

Súťaž, ktorá oceňuje vlastníkov či správcov budov, má prispieť k zachovaniu tradičnej architektúry, ktorá vytvára jedinečný obraz regiónu. Prostredníctvom ocenení chcú jej organizátori vyjadriť podporu tým, ktorí sa zaslúžili o obnovu a často dokonca o záchranu hodnotných stavieb v regióne.

"Väčšinou nejde o pamiatkovo chránené objekty a bez starostlivosti týchto ľudí by mnohé z nich postupne zanikli," povedal David Marwan, člen správnej rady Academia Istropolitana Nova a člen predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne (PSS). Je však podľa neho potrebné zachovať aj pre ďalšie generácie možnosť vidieť a poznať, v akých stavbách žili ľudia v obciach a mestách Slovenska, a tradičná architektúra by mala vytvárať kolorit našich sídiel aj v nasledujúcich desaťročiach.