Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava malieb a plagátov Alfonsa Muchu v Brne potrvá do konca roka

Diela Alfonsa Muchu, ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Plagátová zbierka obsahuje takmer 200 diel.

Bratislava/Brno 17. decembra (TASR) – Výstava veľkoplošných malieb Slovanská epopeja a plagátov svetoznámeho secesného maliara Alfonsa Muchu v areáli Brnianskeho výstaviska končí 31. decembra.

Expozícia Muchovej tvorby ostala ako jediná z júnového festivalu Re:publika 1918-2018, ktorý bol v mnohých oblastiach priemyslu, činnosti a života obyvateľov veľkolepou oslavou stého výročia vzniku Československa.

Podľa kreatívneho riaditeľa festivalu Pavla Anděla najväčším lákadlom pre návštevníkov bola prezentácia Muchovych (1860-1939) diel, aj keď už počas festivalu bolo známe, že výstava potrvá až do konca roka. Je v pavilóne H, kde sú pre maľby špeciálne klimatické podmienky v podobe stálej teploty 20 stupňov Celzia. Unikátny je aj výber diel, keďže po prvýkrát spája dva Muchove umelecké svety, dva protipóly tvorby – majestátny cyklus o Slovanstve, ktoré je jedno z najdôležitejších umeleckých diel našej spoločnej histórie, a zbierku plagátov.

"Preto sa výstava volá Alfons Mucha Dva svety. Z deviatich veľkoplošných malieb Slovanskej epopeje má väčšina rozmery 8 x 6 metrov. Druhý svet - plagátová tvorba je zo zbierky tenistu Ivana Lendla, ktorý ju poskytol nadácii Richarda Fuxa a ten s ňou disponuje. Obsahuje väčšinu najdôležitejších plagátov českého velikána, ktoré Lendl zbieral niekoľko rokov. Výstava je svetová premiéra a vidieť ju takto sa zrejme ťažko niekedy zopakuje," prezradil pre TASR Pavel Anděl.

Slávna Slovanská epopeja nie je v tom historickom pavilóne náhodou. O jej umiestnení sa uvažovalo v roku 2002, dokonca existuje projekt na stálu expozíciu tohto fenomenálneho súboru. Preto nebol problém s prezentáciou malieb, ktoré si vyžadujú špeciálne zaobchádzanie, priestory a podmienky.

Plagátová zbierka obsahuje takmer 200 diel. Okrem Vzorníkov krásy, dekoratívnych obrazov, kalendárov, reklám na nápoje a priemyslové výrobky obsahuje české osobnosti i série diel pod názvom Udalosti, Večné návraty či Slovanstvo. Zbierka bola v roku 2013 vystavená v pražskom Obecnom dome a stala sa historicky najúspešnejšou výstavou výtvarného umenia v ČR. Odvtedy sa rozšírila a v Brne sú diela, ktoré majú premiéru na verejnosti.