Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Online Créme de la Créme otvorí komédia o trampotách technológií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tohtoročný Créme de la Créme ponúkne aj oscarovú herečku Juliette Binoche.

Bratislava 18. marca (TASR) - Podujatie Créme de la Créme sa tento rok vráti k divákom v online podobe. Týždeň francúzskeho filmu sa uskutoční od 12. do 18. apríla vo virtuálnej kinosále na platforme Edisonline. "Siedmy ročník prehliadky otvorí symbolicky komédia o trampotách moderných technológií s názvom Delete History," informoval TASR PR manažér Marek Suchitra.

Prehliadku venovanú "dobrému francúzskemu filmu" prináša divákom na Slovensku od roku 2014 Francúzsky inštitút so spoločnosťou Film Europe Media Company. "Presne pred rokom sme siedmy ročník museli pre pandémiu zrušiť. Po náročnom roku sme prešli transformáciou a s hrdosťou chceme oznámiť, že korona-nekorona, festival vieme uskutočniť nielen v kamenných, ale aj vo virtuálnych kinosálach Edisonline a #kinaspolu. Dokázali sme sa prispôsobiť dobe, a preto tento rok milovníci francúzskej kinematografie neprídu o to najlepšie, čo francúzska filmová kuchyňa ponúkla za posledný rok," uviedol kreatívny riaditeľ Film Europe Dominik Hronec. Dodal, že tento rok prinesie festival päť premiér: "Ku každej premiére ponúkneme filmovú dvojičku, ktorá prepája filmy témou, hercom alebo režisérom."

Diváci sa môžu tešiť napríklad na veselú komédiu o absurdnosti spoločnosti Delete History. "Sleduje troch priateľov z francúzskeho predmestia, ako sa boria nielen s problémami každodenného života, ale navyše si nevedia poradiť so všetkým, čo prinieslo tretie tisícročie. Dospeje to do momentu, keď sa rozhodnú vyhlásiť otvorenú vojnu technologickým gigantom," priblížil Suchitra film, pod ktorý sa podpísal režisérsky tandem Benoit Delépine a Gustave Kevern. Snímka získala Strieborného medveďa 70. ročníka Berlinale: "V spojitosti s ňou uvedieme komédiu Je mi fajn s. r. o., v ktorej si zahrala po boku Jeana Dujardina aj slovenská herečka Jana Bittnerová."

Tohtoročný Créme de la Créme ponúkne aj oscarovú herečku Juliette Binoche. A to v rodinnom filme Pravda, v ktorom sa prvýkrát ocitla s francúzskou hereckou divou Catherine Deneuve, a v melodráme Kto si myslíš, že som. "Francúzska kinematografia sa nebojí provokovať, čoho dôkazom sú úspešní režiséri Ladj Ly a Gaspar Noé. Program preto ponúkne cenami ovenčených Bedárov a psychedelický mokument Lux Aeterna," avizujú organizátori festivalu, ktorý myslí aj na najmenších. Počas víkendu im ponúkne animovaný film Dilili v Paríži od režiséra Michela Ocelota.