Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Online festival Pohoda in the Air zverejnil program

Koncert americkej hip-hopovej skupiny The Roots na 23. ročníku multižánrového festivalu Pohoda 2019 na letisku v Trenčíne, archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Úvodný deň otvorí koncert afganského ženského orchestra Zohra z Kábulu, po ktorom vystúpia na prázdnom letisku Trenčín Milan Lasica a Dorota Nvotová.

Bratislava 29. júna (TASR) - Viac ako 50 slotov, z toho 31 koncertov, ponúkne online festival Pohoda in the Air (9. - 12. 7.). "Nemal by byť náhradou klasickej Pohody, mal by to byť nový, svojbytný festival, ktorý sa prenáša do onlinového priestoru. Chceme tiež pripomenúť, čo sa počas tých troch dní deje, a že umenie má nejaké postavenie v spoločnosti," uviedol v pondelok na tlačovej konferencii riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Gro programu má tvoriť živý prenos z letiska Trenčín. "Rozhodli sme sa, že prinesieme ľudom nielen pohľad na to čo robia umelci a ako to robia, ale aj na to ako letisko vyzerá bez návštevníkov," vysvetlil Kaščák s tým, že festival tiež ponúkne pohľad na zaujímavé miesta, ktoré nie sú návštevníkom Pohody bežne dostupné, napríklad letisková veža, jej strecha, stará vojenská technika, hangár či požiarna nádrž. Na festivale zahrajú špeciálne pripravené koncerty umelci z celého sveta, zastúpených je všetkých päť obývaných svetadielov.

Úvodný deň otvorí koncert afganského ženského orchestra Zohra z Kábulu, po ktorom vystúpia na prázdnom letisku Trenčín Milan Lasica a Dorota Nvotová. V piatok bude hudobným otvorením koncert orchestra The Tap Tap, ku ktorému sa na prázdnej letiskovej dráhe pridá v kilometrovom tanci choreograf Radoslav Piovarči. Debutový generačný album predstaví skupina Veľká potreba, z Atén zahrá objav gréckej hudobnej scény Marina Satti & Fonés. Fanúšikovia Billyho Barmana sa môžu tešiť na celoslovenský krst nového albumu kapely. "Mimoriadnu tvorivosť v hudbe, a tiež v tvorbe hudobných nástrojov, ukážu bojovníci zo slumov Kinshasy – konžská zostava Fulu Miziki," avizujú organizátori.

Sobotňajší program otvorí jediný verejný koncert festivalu – na trenčianskom námestí zahrá Komorný orchester mesta Trenčín diela Vrbovských víťazov v aranžmánoch Slava Solovica. Zo strechy letiskovej veže predstaví svoj nový album Stroon, debutový album Puntičkár na vyradenom radare predvedie maďarsko-slovenská kapela Drť. Z mestečka La Junta pošle svoju tvorbu outsiderská americká hviezda Space Lady. Prekvapivý koncept má priniesť česká formácia Midi Lidi, koncert z Tel Avivu pošle divákom iránsko-izraelská speváčka Liraz.

Jediným stageom na letisku bude takzvaná Garáž, symbolicky postavená na mieste hlavného pódia. Predstavia sa v nej aj nové tváre slovenskej scény, kapela Haďáci. Bodkou za Pohodou in the Air bude vítanie slnka s Kronos Quartet. "Vďaka geografickej polohe a časovému posunu budeme prežívať nielen východ slnka nad trenčianskym hradom, ale aj jeho západ v San Franciscu," dodal Kaščák k festivalu, ktorý prinesie aj viaceré debaty, performance, literatúru, film a vizuálne umenie. Aj v tomto prípade bude festival využívať rôzne priestory trenčianskeho letiska, inštalácie, ale aj lietadlo či balón.