Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Záhorie aj na jeseň ponúka možnosti, ako aktívne využiť voľný čas

Na snímke je zámok v Holíči 15. augusta 2021. Foto: TASR - Vladimír Miček

Výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj vyzdvihol napríklad zámok v Holíči alebo pamiatky v meste Skalica.

Smrdáky 7. septembra (TASR) – Región Záhoria ponúka aj počas septembrových dní viaceré možnosti využitia voľného času. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

V Holíči je stále možnosť navštíviť zámok a jeho priľahlé okolie. "Letná turistická sezóna v turistickej informačnej kancelárii pokračuje až do konca septembra. Okrem zámku si návštevníci môžu prezrieť aj bylinkovú záhradu a v prípade priaznivého počasia člnkovať v zámockých vodných valoch. Takisto je možnosť navštíviť po celý týždeň novopostavenú rozhľadňu pri veternom mlyne," uviedol primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Pamiatky je možné navštíviť aj v neďalekej Skalici. "Mesto ponúka návštevníkom celkom 12 pamiatok. Sprevádzanie sa uskutočňuje celoročne formou prehliadky so sprievodcom, ktorého je možné objednať si v turistickej informačnej kancelárii sedem dní v týždni," doplnila vedúca oddelenia marketingu a cestovného ruchu v Skalici Renáta Medňanská.

Ako doplnila, stále je možnosť objednať si Kráľovský okruch na konskom povoze po pamiatkach mesta, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru pri spustení technickej časti mlyna bratov Pilárikovcov.
Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany v okrese Skalica sa napriek svojmu úctyhodnému veku dostal do záujmu verejnosti výraznejšie až v tomto tisícročí. V roku 2004 boli v jeho okolí objavené veľkomoravské hroby, ktoré dokázali, že pôvod kostola siaha až do doby Veľkomoravskej ríše. Aj z tohto dôvodu sa kostol stáva častejším cieľom pútnikov až v posledných rokoch. Do roku 1994 sa liturgie a púte konali pri kostole len pri príležitosti púti, ktoré súviseli s patrónkou kostola Margitou Antiochijskou. V Kopčanoch 11. septembra 2018, foto z archívu.
Foto: TASR - Vladimír Miček

Významným miestom na turistické návštevy je aj obec Kopčany, ktorá sa nachádza štyri kilometre od Holíča. "Okrem národnej kultúrnej pamiatky Kostola sv. Margity Antiochijskej je možné počas víkendu navštíviť priestory žrebčína, v ktorom sa nachádza aj múzeum. Pre cykloturistov je zaujímavá možnosť výletu cez cyklolávku ponad rieku Morava a navštíviť Slovanské hradište v Mikulčiciach," informoval riaditeľ organizácie cestovného ruchu.

"Kto má radšej výlety do prírody, môže ich spojiť s návštevou zrúcanín hradov. Či už ide o hrad Branč nad obcou Podbranč, Plavecký hrad či zvyšky hradu Pajštún neďaleko Stupavy. Novinkou v regióne je Múzeum Habánov, ktoré otvorili v obci Sobotište na konci augusta," doplnil Lidaj.