Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Opera Dorian Gray v SND vzbudila záujem zahraničných médií

Dorian Gray Foto: Youtube

O opere sa zmienil napríklad rešpektovaný recenzent Friedrich Reininghaus na nemeckej rozhlasovej stanici Deutschlandfunk v relácii Kultur heute.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Opera Slovenského národného divadla uvedie v piatok 13. decembra ďalšiu reprízu opery Ľubice Čekovskej Dorian Gray, ktorá vzbudila záujem divákov a médií nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Na dvoch premiérových predstaveniach sa zúčastnilo 15 recenzentov z renomovaných amerických, britských, nemeckých, talianskych, rakúskych aj českých printových a elektronických médií, ako sú napríklad The New Your Times, Opera Now London, Opernwelt, La Stampa či Rai 3.

O opere písali aj v The New York Times


George Loomis v The New York Times uvádza, že "...Štýl Ľubice Čekovskej je zrozumiteľný, jemne disonantný, s lyricky profilovanými hlasovými líniami zvýrazňujúcimi nepokojnú povahu románového diela Oscara Wilda. Napätie vytvárajú údery bicích, naliehavé rytmy a stále mohutnejšie akordy. A predsa je hudba pani Čekovskej miestami príliš krotká k Wildovmu mrazivému, niekto by povedal skazenému príbehu o obraze, ktorý záhadne starne, aby ilustroval zlom čoraz viac opantanú dušu svojho modelu, zatiaľ čo on zostáva večne mladý. Kanadská autorka Kate Pullinger solídne zvládla anglické libreto. Eric Fennell, oblečený vo fialovom, spieva Dorianov zvodný hlasový part 'medovým' tenorom a Katarína Juhasová-Štúrová obdarúva svojím perleťovým sopránom Sibyl Vane, herečku, ktorá sa zmárni po tom, čo sa Dorian odmietne s ňou oženiť".

Sabine Weber (SWR2, klassikinfo.de) vyzdvihuje, že "...Ľubica Čekovská dopomohla k modernému tvaru inscenácie úplne geniálnym trikom, a síce hudobným stvárnením obrazu Doriana, ktorý vytvorila použitím chlapčenských sopránových hlasov. Režisérka Nicola Raab teda nemusela obraz inscenovať, všetko bolo ponechané na fantázii a predstavivosti diváka". To považuje Weber za "skutočne veľmi originálne a geniálne inscenačné riešenie. Čo tento ženský tvorivý tím urobil, bolo skutočne veľkolepé. Dielo má veľkú šancu urobiť onen dôležitý skok do štandardného operného repertoáru," uzatvára Sabine Weber.

Talianska rozhlasová stanica RAI Radio 3


Tlačová konferencia Slovenského národného divadla k premiére inscenácie opery Ľubice Čekovskej s názvom Dorian Gray. Na snímke vľavo autorka operného libreta Kate Pulingerová a vpravo autoka opery Ľubica Čekovská.
Foto: TASR/Michal Svítok
V polovici novembra (16.11.) sa talianska rozhlasová stanica RAI Radio 3 v opernej kaviarni MOMUS venovala v 40-minútovom magazíne téme Oscar Wilde a jeho Dorian Gray. Redaktor Sandro Cappelletto sa zamýšľal nad tým, prečo spisovateľ a jeho dielo inšpirovali ďalšie umelecké žánre nielen v minulom storočí, ale oslovujú aj v súčasnosti mnohých hudobných tvorcov. Tretinu vysielacieho času venoval Cappelletto v opernej kaviarni rozhovoru so skladateľkou Ľubicou Čekovskou a ukážkam z jej nového operného diela. Operu nazvala Dorian Gray – nie Portrét Doriana Graya preto, lebo nejde o obraz, ktorý "spieva", ale o sujet, ktorý by sme mali vnímať a cítiť. Ľubica Čekovská v relácii predstavila svojich spolupracovníkov, najmä libretistku Kate Pullinger a zdôvodnila, prečo sa spoločne rozhodli pre libreto v angličtine. Sandro Cappelletto avizoval aj ďalšie termíny uvedenia diela ako pozvánku do SND v Bratislave.



Rešpekovaný recenzent Friedrich Reininghaus


Rešpektovaný recenzent Friedrich Reininghaus na nemeckej rozhlasovej stanici Deutschlandfunk v relácii Kultur heute (9.11.) – Kultúra dnes a na nmz – online (11.11.) podčiarkol, že Bratislavu po dlhšom čase obohatilo dielo mladej umelkyne, ktorá je rezidenčnou skladateľkou veľkého nemeckého vydavateľstva. Autor pripomína, že naposledy sa podarilo presadiť slovenské operné dielo na medzinárodnú scénu Jurajovi Benešovi. Bola to opera The Players, ktorej námet čerpal tvorca tiež zo svetovej literatúry (Shakespeare Hamlet). Svetovej premiére opery Ľubice Čekovskej Dorian Gray sa obsažne venovala opera lounge review a Dresdner Neueste Nachrichten (30.11.).