Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Opera Fest na Bratislavskom hrade ponúkne lásku, vášeň aj drámu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V úlohe Carmen sa predstaví Karla Bytnarová, česká mezzosopranistka pôsobiaca v Nemecku, úlohu Toreadora stvárni slovenský herec a operný spevák Filip Tůma.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Bratislavský hrad bude tento víkend patriť opere. Špičkový umelecký zážitok ponúkne trojdňový festival Opera Fest na Hrade. TASR informoval PR manažér Martin Broniš.

Prvé dva večery budú patriť najznámejším a najkrajším dielam opernej tvorby. V piatok 26. augusta je na programe opera Carmen skladateľa Georga Bizeta, jedna z najhranejších opier na svete. V úlohe Carmen sa predstaví Karla Bytnarová, česká mezzosopranistka pôsobiaca v Nemecku, úlohu Toreadora stvárni slovenský herec a operný spevák Filip Tůma.

V sobotu 27. augusta zaznie opera Rusalka, najznámejšie dielo Antonína Dvořáka. V príbehu o hľadaní lásky, o zrade, žiarlivosti, o odpustení a smrti stvárni hlavnú úlohu česká sopranistka Tereza Mátlová. V úlohe Vodníka sa vôbec prvýkrát na Slovensku predstaví v opernej úlohe známy spevák Daniel Hůlka, rolu princa bude spievať český tenorista Jakub Pustina. Réžie Rusalky sa ujala slovenská režisérka Andrea Hlinková.

Daniel Hůlka sa po viac ako 27 rokoch účinkovania v muzikálovej tvorbe úlohou Vodníka opäť vracia k svojim operným koreňom. Vyštudoval operný spev na Pražskom konzervatóriu pod vedením Zdeňka Jankovského a ako 27-ročného ho objavil režisér Bednárik pre muzikál Dracula.

Vyvrcholením Opera Festu bude v nedeľu 28. augusta koncert filmovej a televíznej hudby v podaní veľkého symfonického orchestra, ktorý uvedenie tituly svetovej a českej hudby. Zaznejú aj najznámejšie melódie z filmov Piráti z Karibiku, Sedem statočných, Titanic či Vtedy na západe. Dirigentskej taktovky sa na všetkých troch predstaveniach ujme riaditeľ Severočeského divadla a baletu Miloš Formáček.