Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Opera Slovenského národného divadla uvádza Dvořákovu Rusalku

Budova Slovenského národného divadla v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR/Vladimír Benko

Rusalka mala premiéru 31. marca 1901 v pražskom Národnom divadle. Diváci ju prijali s nadšením, aké dovtedy nesprevádzalo žiadnu skladateľovu operu.

Bratislava 24. januára (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) pozýva svojich priaznivcov na najkrajšiu operu českého skladateľa Antonína Dvořáka. Rusalka ožije na javisku najbližšie v utorok 25. januára. Príbeh lásky krehkej vodnej víly uvádza naša prvá scéna vo veľkovýpravnej rozprávkovej inscenácii. V titulnej úlohe vodnej víly, ktorá si pre lásku k človeku vybrala cestu, z ktorej niet návratu, sa predstaví sopranistka Eva Hornyáková, v úlohe princa tenorista Tomáš Juhás, Vodníka stvárni Jozef Benci. Orchester Opery SND bude dirigovať Martin Leginus. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Alexová.

"Nachádzam v nej snáď všetko - dokonalú inštrumentáciu, detailnú prácu s motívmi, ktoré sa viažu na jednotlivé postavy deja aj nádhernú farebnú, jemnú hudbu. Osobne si myslím, že Rusalka je vôbec vrcholné dielo Antonína Dvořáka, ktorý si prial byť v očiach svojich poslucháčov vnímaný najmä ako operný skladateľ," hovorí dirigent Ondrej Olos.

Libreto vytvoril mladý básnik a dramatik Jaroslav Kvapil, ktorý sa netajil obdivom k rozprávkam Hansa Christiana Andersena. Pri písaní Rusalky sa inšpiroval jeho Malou morskou vílou, ale aj motívmi z rozprávok Boženy Němcovej. Všetko to spojil rytmom Erbenových balád.
Renee Flemingová (vľavo) ako Rusalka a Dolora Zajicková ako Ježibaba 28. apríla 2004 počas kostýmovej skúšky opery českého skladateľa Antonína Dvořáka Rusalka v newyorskej Metropolitan Opera, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Opera SND ďalej vysvetľuje, že Kvapil libreto nepísal pre Dvořáka, no tajne dúfal, že sa k nemu skladateľ, ktorý bol vtedy na vrchole svojej popularity, dostane. Osloviť ho priamo si totiž netrúfal. Príležitosť sa naskytla, keď pražské Národné divadlo vypísalo inzerát na libreto k opere pre Dvořáka. Jaroslav Kvapil neváhal a ponúkol svoju Rusalku. Skladateľa dielo tak očarilo, že operu zložil za sedem mesiacov.

"Dvořák bol očividne dojatý tragickou láskou Rusalky k princovi, lebo príbehu napísal najosobnejšiu a najkrajšiu partitúru. Ukázal v nej obrovský zmysel pre bohatú farebnosť v orchestrácii a novú cestu v harmónii, ktoré hraničia s impresionizmom," opisuje hudbu k Rusalke dirigent Martin Leginus.

Rusalka mala premiéru 31. marca 1901 v pražskom Národnom divadle. Diváci ju prijali s nadšením, aké dovtedy nesprevádzalo žiadnu skladateľovu operu.