Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Opera SND pozýva milovníkov tenoru na koncert Štefana Margitu

Slovenské národné divadlo Foto: TASR/Martin Baumann

Na Margitovom koncerte v novej budove SND zaznejú ukážky z operných, operetných i muzikálových diel.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) pozýva na koncert tenoristu Štefana Margitu a jeho hostí, sopranistky Simony Šaturovej a dirigenta Leoša Svárovského. Uskutoční sa v stredu 20. apríla v novej budove SND v Bratislave.

Margita patrí medzi slovenských umelcov, ktorých meno rezonuje od Metropolitnej opery v New Yorku cez milánsku La Scalu či londýnsku Covent Garden. "V súčasnosti patrí k vyhľadávaným interpretom diel Leoša Janáčka a zahraniční kritici ho považujú za vôbec jedného z najlepších predstaviteľov úlohy poloboha ohňa Logeho z Wagnerovej opery Zlato Rýna," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Pripomenula, že práve touto úlohou, v ktorej Margita naplno uplatňuje šírku speváckeho majstrovstva i hereckého talentu, si získal svetové renomé.

Rodák z Košíc začal svoju kariéru v Štátnej opere v rodnom meste. V roku 1986 zvíťazil na súťaži medzinárodného festivalu Pražská jar a vzápätí sa stal sólistom Opery Národného divadla v Prahe. "Mal šťastie, jeho talent si všimol a oceňoval Zdeněk Košler, ktorý – ako často umelec spomína – si ho zobral 'pod svoje krídla'. Na jeho odporúčanie sa začal venovať Mozartovi a českej tvorbe," približuje SND kariéru slovenského umelca, ktorý momentálne v Česku na koncertoch promuje svoj album šansónov Intimity.

Na Margitovom koncerte v novej budove SND zaznejú ukážky z operných, operetných i muzikálových diel. "Koncert otvorí Mozart so svojím Donom Giovannim, nebude chýbať Čajkovského Eugen Onegin, ale ani známe árie z menej uvádzaných opier, napríklad Cileova Arlézanka, známa ária z Gershwinovej opery Porgy a Bess a z operetných autorov Lehár, Kálmán a Dusík," avizuje SND.