Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Opera SND premiéruje novú inscenáciu La traviaty v réžii Catalana

Na snímke taliansky režisér Roberto Catalano počas tlačovej konferencie pred premiérou opery Giuseppe Verdiho La traviata v priestoroch Opery SND 27. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa Jindru je La traviata jedna z mála Verdiho opier zameraná na ženskú postavu.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Slovenské národné divadlo (SND) pripravuje premiéru opery La traviata. Novú inscenáciu diela Giuseppe Verdiho hudobne naštudoval dirigent Robert Jindra, režisérom je Roberto Catalano, zbormajstrom Ladislav Kaprinay. Scénu navrhol Emanuele Sinisi, kostýmy Ilaria Ariemme. Inscenáciu, ktorú SND venovalo slovenskej sopranistke Edite Gruberovej, odpremiérujú 29. a 30. októbra.

"S návrhom uviesť tento titul ako prvú premiéru, takisto s nápadom a predstavou inscenačného tímu prišiel ešte Dalibor Jenis, s ktorým sme sa medzičasom v dobrom rozišli," uviedol v stredu na tlačovej konferencii generálny riaditeľ SND Matej Drlička. Zaujímavý inscenačný tím pod vedením talianskeho režiséra privítal aj riaditeľ Opery SND Lubor Cukr. Zároveň pre covidovú a chrípkovú sezónu avizoval zmeny v sólistickom tíme na piatkovej premiére. "Bohužiaľ, Adriana Kučerová ochorela, na piatkovej premiére nevystúpi," informoval Cukr s tým, že v úlohe Violetty Valéry uvidia diváci Marianu Sajko, v role Alfreda Germonta sa predstaví Pavel Bršlík a ako Giorgo Germont sa premiérovo predstaví v SND Daniel Luis De Vicente. "Je to vychádzajúca hviezda na európskych scénach," dodal k premiérovému obsadeniu. Druhú premiéru bude spievať Ľubica Vargicová, Ondrej Šaling a Daniel Čapkovič.

Novú inscenáciu operného evergreenu La traviata, ktorý mal svetovú premiéru v Benátkach 6. marca 1853, pripravuje SND siedmykrát. "Opera SND disponuje optimálnym obsadením pre všetky postavy tejto opery, má tu bohatú interpretačnú tradíciu, ďalšia výrazná motivácia bola možnosť spolupracovať s pánom dirigentom Robertom Jindrom, ktorý je zárukou špičkového hudobného naštudovania aj originálneho prístupu a motivácie pre celý súbor," poznamenal šéfdramaturg Opery SND Jozef Červenka.

Návrat La traviaty do repertoáru zdôvodnil aj atraktívnou scénickou koncepciou mladého talianskeho tímu pod vedením Roberta Catalana. "Pripravil inscenáciu, ktorá je divácky veľmi atraktívna, vizuálne veľmi komunikatívna a vo svojej striedmosti možno bude pre niektorých až prekvapivo striedma," zhodnotil Červenka, podľa ktorého je nová La traviata až škandinávsky minimalistická: "Inscenácia zároveň prináša veľmi hlboké psychologické posolstvo, ktoré vychádza z fotografickej metafory, ktorú režisér zvolil pri inscenovaní."

Na snímke predstaviteľka Violetty Valéry Mariana Sajko a predstaviteľ Giorgia Germonta Daniel Čapkovič počas tlačovej konferencie pred premiérou opery Giuseppe Verdiho La traviata v priestoroch Opery SND 27. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Podľa Jindru je La traviata jedna z mála Verdiho opier zameraná na ženskú postavu. "Chcel som sa zamerať na komorný príbeh, na vývoj charakteru, pocitov a emócií hlavnej hrdinky," priblížil dirigent svoj prístup k dielu s tým, že si jeho príbeh prispôsobil k svojmu obrazu bez toho, aby zasiahol do inštrumentácie: "Snažil som sa zároveň v interakcii s textom a javiskom nebáť sa vyformovať trochu inú dynamiku, iné akcenty, dovolil som si Verdiho upraviť k obrazu svojmu."

Režisér Catalano pripodobnil operu k živým knihám. "Traviata nie je výnimkou, skrýva v sebe morské hlbiny, ktoré sa tiež menia. Verdi vložil ľudský element do jeho príbehov, urobil to aj s Violletou, ľudský prvok je vždy veľkou nádobou pre protirečenia, všetky postavy sú ako na hojdačke - radosť a bolesť, radosť a bolesť, hýbu sa takisto ako my. Ak chceme oživiť operu dnes, musíme zachytiť tie pocity a zinscenovať ich," uviedol 36-ročný režisér.