Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Opera SND uvádza sólový recitál J. Sapara Fischerovej

Na archívnej snímke hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na nedeľnom piesňovom recitáli so začiatkom o 16.00 h bude Sapara Fischerovú sprevádzať na klavíri Andrea Bálešová. Výber z básní prednesie člen Činohry SND Štefan Bučko.

Bratislava 10. júna (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie v nedeľu (12. 6.) sólový recitál, na ktorom sa výberom z piesňovej tvorby predstaví Jitka Sapara Fischerová.

"Speváčka presvedčivo charakterizuje príbehy a povahu jednotlivých piesní, dokáže byť poeticky zasnená, úsečná, ironická, meditatívna i nepokojná. Spievané slovo v podaní Jitky Sapara Fischerovej je vzácnym hudobným i literárnym šperkom," približuje tvorbu umelkyne šéfdramaturg Opery SND Jozef Červenka.

Na programe je výber z piesňových cyklov Egona Kráka, Tibora Andrašovana, Viliama Figuša-Bystrého, Víťazoslava Kubičku a Roberta Schumanna.

Jitka Sapara Fischerová sa sólistkou Opery SND stala v septembri 1986. "Zaujala nádhernou farbou svojho mezzosopránu, herectvom i príťažlivým zjavom. Za tých uplynulých 36 rokov účinkovala vo vyše 70 inscenáciách," dodáva SND k pôsobeniu umelkyne, ktorá divákov očarila ako živelná, temperamentná, emotívna Carmen v rovnomennej Bizetovej opere. Túto postavu spievala celých dvadsaťpäť rokov. "Patrí k jej najobľúbenejším. Z ďalších spomeňme Amneris (Aida), Šarlota (Werther), Azucena (Trubadúr), Eboli (Don Carlo), Nicklaus (Hoffmannove poviedky), Siebel (Faust), Dulcinea (Don Quijotte), Ulrika (Maškarný bál), Grófka (Piková dáma), Ježibaba (Rusalka) a najnovšie Máma v naposledy premiérovanej inscenácii Dvořákovej opery Čert a Káča," dodáva SND k umelkyni, ktorá získala viacero ocenení. Spolupracovala napríklad s Komornou operou v Bratislave, so súborom starej hudby Musica aeterna, s operami v Brne, Košiciach i Banskej Bystrici.

V rokoch 1994 – 1996 bola sólistkou Opery v Zürichu vo Švajčiarsku, kde okrem iných postáv stvárnila Varvaru v Janáčkovej opere Káťa Kabanová a Oľgu v Čajkovského opere Eugen Onegin. Sapara Fischerová zaujala svojím umením na opernej scéne i koncertnom pódiu aj v Jeruzaleme, Paríži, Edinburghu, Budapešti, Prahe, spievala na mnohých scénach v Nemecku, Holandsku, vo Švajčiarsku, v Rakúsku i Japonsku.

Na nedeľnom piesňovom recitáli so začiatkom o 16.00 h bude Sapara Fischerovú sprevádzať na klavíri Andrea Bálešová. Výber z básní prednesie člen Činohry SND Štefan Bučko.