Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Opera Štátneho divadla Košice uvedie Symfóniu žalostných piesní

Na snímke Slávka Zámečníková, sólistka Viedenskej štátnej opery počas skúšky opery 3. symfónie Henryka Góreckého, známej ako Symfónia žalostných piesní v Košiciach 19. novembra 2021 v Kunsthalle. Foto: TASR - František Iván

Sólistkou večera bude sólistka Viedenskej štátnej opery Slávka Zámečníková. Dielo s orchestrom opery hudobne naštudoval šéfdirigent Peter Valentovič.

Košice 19. novembra (TASR) – Opera Štátneho divadla Košice (ŠDKE) uvedie v sobotu (20. 11.) premiérovo 3. symfóniu poľského skladateľa Henryka Góreckého, takzvanú Symfóniu žalostných piesní. Koncert sa uskutoční v Kunsthalle o 19.15 h.



„Je to jedno z najhlbších diel koncertnej literatúry a hovorí o smútku, ale i o nádeji. Je venované všetkým ľuďom trpiacim na svete, ale má v sebe niečo mimoriadne, a to je ten ľudský hlas, ktorý predstavuje nádej, krehkosť, bolesť,“ povedal pre TASR riaditeľ opery Roland Khern-Tóth s tým, že v prvej časti Górecki zhudobnil žalospev Márie nad jej synom, pochádzajúci z kláštora z 15. storočia. V druhej časti nápis z cely gestapa v Zakopanom a v tretej sliezsku ľudovú pieseň z času poľských povstaní, opisujúcu žiaľ matky nad synom padlým vo vojne.

Sólistkou večera bude sólistka Viedenskej štátnej opery Slávka Zámečníková. Dielo s orchestrom opery hudobne naštudoval šéfdirigent Peter Valentovič.
Na snímke Slávka Zámečníková, sólistka Viedenskej štátnej opery počas skúšky opery 3. symfónie Henryka Góreckého, známej ako Symfónia žalostných piesní v Košiciach 19. novembra 2021 v Kunsthalle.
Foto: TASR - František Iván

Symfónia žalostných piesní zaznela prvýkrát v roku 1977 na festivale vo francúzskom Royane. Ako za ŠDKE uviedol Svjatoslav Dohovič, toto dielo si vtedy nikto obzvlášť nevšimol. Kritika symfóniu označila za spiatočnícku. „V roku 1993 sa však v rebríčku najhranejších hitov vo Veľkej Británii objavilo CD s nahrávkou tohto diela s americkou sopranistkou Dawn Upshaw pod taktovkou Davida Zinmana. V USA sa udržala 38 týždňov na čele rebríčka klasickej hudby a predalo sa celkovo viac ako milión CD nosičov,“ pripomenul s tým, že v poslednej dekáde minulého storočia sa stala jedným z najväčších hitov modernej klasickej hudby.