Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Opera Štátneho divadla Košice uvedie v premiére Pucciniho jednoaktovky

Česky režisér Ján Anton Pitínsky. Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Diela Plášť a Gianni Schicchi sú v réžii hviezdneho českého režiséra Jana Antona Pitínskeho a v hudobnom naštudovaní mladého slovenského dirigenta Ondreja Olosa.

Košice 10. októbra (TASR) - Prvou premiérou sezóny operného súboru Štátneho divadla Košice budú v piatok (12. októbra) dve jednoaktovky Giacoma Pucciniho Plášť a Gianni Schicchi. Diela sú v réžii hviezdneho českého režiséra Jana Antona Pitínskeho a v hudobnom naštudovaní mladého slovenského dirigenta Ondreja Olosa.

Oba tituly mali premiéru v roku 1918 v Metropolitnej opere v New Yorku. Zaujímavosťou diela Gianni Schicchi je, že ide o jedinú Pucciniho komickú operu. Počas jedného večera tak bude môcť divák sledovať príbeh milostného trojuholníka o nesplnených snoch, o "vôni", ktorú cítiť z diaľky, v kontraste s brilantne vystavanou komédiou, zaprášenou pachom peňazí.

Košické naštudovanie opier má v rukách výnimočný realizačný tím vedený Pitínskym, vlastným menom Zdeněk Petrželka. Dopĺňa ho scénický výtvarník Jan Štěpánek a autorka kostýmov Jana Preková. Dirigentom je Ondrej Olos, ktorý pôsobí v Janáčkovej opere Národného divadla Brno.

"Pri rozhodovaní a tvorbe dramaturgického plánu sme siahli po Puccinim hlavne preto, že v repertoári máme jedinú jeho operu a to je Madama Butterfly, a myslíme si, že pre operný súbor je to málo. Gro každého operného súboru by mali tvoriť diela Pucciniho a Verdiho, ako je to všade vo svete," povedal dnes pre TASR umelecký šéf Opery ŠD Karol Kevický.

Pre Pitínskeho ide o štvrtú režijnú skúsenosť s operou, predtým robil tri diela v ČR. V Košiciach je profesionálne prvýkrát, Pucciniho tvorbu má podľa vlastných slov veľmi rád. "Zistil som, že operná réžia je veľmi ťažká práce z rôznych prevádzkových dôvodov a nie je mi asi až tak vlastná. Opojné na tom je, že človek počuje na skúškach hudbu a vlastne má stále dobrú náladu," skonštatoval pre TASR.

V hlavných postavách, okrem známych tvárí košického súboru Mariána Lukáča, Mareka Gurbaľa, Jaroslava Dvorského, Lucie Knotekovej, Janette Zsigovej, Tatiany Paládiovej Paľovčíkovej a Antona Baculíka, predstaví sa aj najnovší prírastok sólistického súboru Opery ŠD Košice tenorista Robert Smiščík, ako aj hosťujúci Zsolt Vadász, Lucie Kašpárková, Marta Beňačková, Jitka Zerhauová, Ondřej Koplík, Jozef Gráf či Arpád Sándor.