Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Opera v Košiciach uvedie premiéru Gaetana Donizettiho Anna Bolena

Na snímke zľava šéf košickej opery Roland Khern Tóth, dramaturg Stanislav Trnovský, dirigent Peter Valentovič, režisér Anton Korenči a operní speváci Lucie Kaňková, Michaela Varády a Michal Onufer počas tlačovej konferencie v Národnom divadle Košice k poslednej pripravovanej premiére poloscénického uvedenia opery Gaetana Donizettiho Anna Bolena tohtoročnej sezóny v utorok 20. júna 2023 v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Premiéra, ktorá bude zároveň záverečným vyvrcholením sezóny divadla, je naplánovaná na štvrtok (22. 6.).

Košice 20. júna (TASR) - Národné divadlo Košice (NDK) uvedie poloscénickú podobu opery Gaetana Donizettiho Anna Bolena. Premiéra, ktorá bude zároveň záverečným vyvrcholením sezóny divadla, je naplánovaná na štvrtok (22. 6.). TASR o tom z NDK informoval Svjatoslav Dohovič.

Ide o kľúčové dielo v skladateľovom repertoári. Dej plynie na pozadí historických udalostí v roku 1536 v Anglicku. Príbeh sa odohráva okolo rozhodnutia kráľa Henricha VIII. rozviesť sa so svojou manželkou Annou Boleynovou v snahe nadviazať zväzok s jej dvornou dámou a rivalkou Janou Seymourovou.

"V diele Gaetana Donizettiho a libretistu Feliceho Romaniho sa odohráva nielen časť anglickej a európskej histórie, ale predovšetkým veľký príbeh o láske, vášni, zrade a nezlomnom duchu hlavnej hrdinky," vysvetlil riaditeľ opery NDK Roland Khern Tóth.

Podľa jeho slov ide o jeden z vrcholov opernej dokonalosti. "Ako divadlo sme, bohužiaľ, nezískali dostatok finančných prostriedkov na to, aby sme dielo uviedli ako plnohodnotnú opernú inscenáciu, ktorú by sme všetkým túžili dopriať a predstavíme ju v podobe, ktorá je aj pre naše divadlo so skúsenosťou tvoriť za malé prostriedky nová," dodal s tým, že napriek tomu pôjde o výnimočné predstavenie.

Novú košickú Annu Bolenu hudobne naštudoval šéfdirigent opery Peter Valentovič. Režisérom poloscénického uvedenia je Anton Korenči. V postave Anny Boleny alternujú domáca Michaela Várady a hosťujúce sopranistky Lucie Kaňková a Eva Bodorová. Košický debut čaká v postave Riccarda Percyho maďarského tenoristu Györgyho Hanczára. V ďalších postavách sa predstavia domáci sólisti.

Premiéra je naplánovaná o 19.00 h v Historickej budove NDK.