Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Operná speváčka Eva Jenisová bude mať okrúhle narodeniny

Eva Jenisová Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Eva Jenisová úspešne stvárnila veľké postavy melodramatického sopránového odboru v operách La traviata, Rusalka, Predaná nevesta, Don Giovanni a ďalšie.

Prešov/Bratislava 13. apríla (TASR) - Operná speváčka, sopranistka Eva Jenisová pochádza z Prešova, kde sa narodila 14. apríla 1963 a v nedeľu by mohla na narodeninovej torte sfúknuť 50 sviečok.

Eva Jenisová študovala spev na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. V roku 1986 prijala angažmán v Opere Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. K jej prvým postavám patrili Papagena v Čarovnej flaute, Micaela v Carmen a Margaréta v legendárnej Bednárikovej inscenácii Gounodovej opery Faust a Margaréta. Cesta Evy Jenisovej viedla z bratislavského operného javiska na svetové scény. Hosťovala už okrem iného v Amsterdame (Holandsko), Londýne (Veľká Británia), Madride (Španielsko), Mníchove (Nemecko), Paríži (Francúzsko), Prahe (ČR), Ríme (Taliansko), Salzburgu a Viedni (Rakúsko), Zürichu (Švajčiarsko), ale spievala aj v Argentíne, Japonsku, či na Novom Zélande.

Úspešne stvárnila veľké postavy melodramatického sopránového odboru v operách La traviata, Rusalka, Predaná nevesta, Don Giovanni a ďalšie. K vrcholom umeleckej dráhy sa zaradili jej vystúpenia v hlavných postavách opier Leoša Janáčka v Líške Bystrouške okrem iného v parížskej Opere vo Francúzsku a v Teatro Colón v argentínskom Buenos Aires, v Káti Kabanovej v Bavorskej štátnej opere v nemeckom Mníchove a v opere Jej pastorkyňa v Nancy a Štrasburgu vo Francúzsku.

Bratislavského diváka zaujala v poslednom období stvárnením postavy Čo-čo-san v Pucciniho opere Madama Butterfly v réžii svetoznámeho režiséra Petra Konwitschého. Doma i v zahraničí je tiež vyhľadávanou koncertnou umelkyňou.