Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Operné štúdio SND odpremiéruje Denník Anny Frankovej

Na snímke operná speváčka Aneta Podracká Bendová počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) pri príležitosti prvej premiéry Operného štúdia SND Grigorij Frid: Denník Anny Frankovej. V Bratislave 27. novembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Premiéru inscenácie vrcholného opusu Grigorija Frida, významného ruského skladateľa a maliara židovského pôvodu, uvedie on-line v sobotu.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Operné štúdio Slovenského národného divadla (SND) predstaví svoj prvý počin - monodrámu v 21 scénach Denník Anny Frankovej. Premiéru inscenácie vrcholného opusu Grigorija Frida, významného ruského skladateľa a maliara židovského pôvodu, uvedie on-line v sobotu (28. 11.).

"Tento rok si pripomíname 75. výročie oslobodenia ľudí z koncentračných a vyhladzovacích táborov, považovali sme za veľmi dôležité, aby sme si túto pamiatku pripomenuli," povedal na piatkovej tlačovej konferencii Marek Mokoš k uvedeniu komornej opery G. Frida. Manažér Operného štúdia SND a zároveň režisér inscenácie dodal, že hudobné spracovanie Denníka Anny Frankovej bude súčasťou vzdelávacieho programu pre školy: "Dlho sme hľadali projekt pre školy, aby opera vyšla medzi mladých ľudí. S touto operou môžeme chodiť aj medzi nich a spoločne sa rozprávať o tom, čo je to opera, ako vzniká, a zároveň na základe skutočného príbehu a veľmi vážnej téme, dnes nesmierne aktuálnej, sa môžeme rozprávať aj o týchto závažných veciach."

Libreto k opere Denník Anny Frankovej napísal sám autor podľa vybraných častí zo zápiskov nemeckého židovského dievčaťa ukrývajúceho sa počas druhej svetovej vojny v holandskom Amsterdame. Dielo v skrátenej podobe rozpráva Annin príbeh počnúc jej narodeninami 12. júna 1942 cez príhody v škole, predvolanie na gestapo, hľadanie úkrytu, dennodenné stretávanie sa s ďalšími ukrytými ľuďmi, prvú lásku až po raziu gestapa a odvlečenie Anny do koncentračného tábora.



Mokoš sa ujal réžie a podpísal sa aj pod dramaturgiu monodrámy inšpirovanej tragickým príbehom z druhej svetovej vojny a holokaustu, hudobne ju naštudoval Ondrej Olos. Libreto preložil Petr Štědroň. Scénu navrhla Barbora Šajgalíová, autorkou choreografie je Nikoleta Rafaelisová. V úlohe Anny Frankovej účinkujú Aneta Podracká Bendová, Jana Vondrů, Eva Esterková s klavírnym sprievodom Andrey Bálešovej. V 40-minútovom predstavení spoluúčinkuje členka Baletu SND Margaux Bortoluzzi.

"Hľadali sme viacero polôh a rovín osobnosti Anny Frankovej, ona je veľmi emotívna, ale zároveň je schopná sama seba veľmi korigovať a usmerňovať v emóciách. Pokúsili sme sa obsiahnuť všetky jej polohy a zároveň znázorniť alebo sa dostať až na dreň tej osobnosti a jej prežívania. Škála emócií je tam obrovská, od radosti, zúfalstva, úzkosti, paniky, nejaké depresie...," uviedla Aneta Podracká Bendová, jedna z troch protagonistiek Anny Frankovej.
Na snímke klaviristka Andrea Bálešová počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) pri príležitosti prvej premiéry Operného štúdia SND Grigorij Frid: Denník Anny Frankovej. V Bratislave 27. novembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Svoju prvú choreografiu vytvorila pre prvé predstavenie Operného štúdia SND tanečnica, performerka a baletná majsterka Nikoleta Rafaelisová: "Snažila som sa, aby tanec bol začlenený do obrazov citlivo, podporoval emóciu a nebol to len čisto dekoratívny celok. Margaux znázorňuje všetko to, po čom Anna túži, chcela by zažívať, alebo to, čoho sa bojí. Nie je to reálna postava, skôr ide o emóciu."

Live stream premiéry bude dostupný na portáli navstevnik.online. Vstupenky na premiéru v sále opery a baletu sú v predaji v obmedzenom počte.

Projekt vznikol s podporou veľvyslanectva Holandského kráľovstva na Slovensku, veľvyslanectva Izraela na Slovensku a Goetheho inštitútu.