Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

FOTO: Operné štúdio SND uvádza premiéru hudobnej drámy Peter a Lucia

Na snímke sprava Peter (Robin Červinek) a Lucia (Veronika Bilová) počas generálky opery "Peter a Lucia" v štúdiu nového Slovenského národného divadla (SND) 30. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Opera Peter a Lucia je Bázlikovym jediným javiskovým dielom, napísal ho v rokoch 1962 - 1966. V predstavení účinkuje osem frekventantov operného štúdia.

Bratislava 30. júna (TASR) - Operné štúdio Slovenského národného divadla (SND) pripravilo premiéru opery Peter a Lucia od slovenského skladateľa Mira Bázlika, ktorá sa na javisko vracia po 55 rokoch. Hudobne ju naštudoval a diriguje Dušan Štefánek. Réžie sa ujal, scénu a kostýmy navrhol a pod dramaturgiu nového predstavenia sa podpísal iniciátor projektu Marek Mokoš.

Aktuálny vojnový konflikt na Ukrajine bol jedným z dôvodov, prečo tvorcovia siahli po adaptácii novely Romaina Rollanda, príbehu lásky dvoch mladých ľudí, ktorý sa odohráva na pozadí prvej svetovej vojny. Náhodné stretnutie študenta a maliarky postupne prerastie v silné puto, ktoré dvojicu izoluje od vonkajšieho sveta, vojny a jej dôsledkov. Osud zaľúbencov však spečatí bombardovanie Paríža.
Na snímkev v popredí Lucia (Veronika Bilová) a Peter (Robin Červinek) počas generálky opery "Peter a Lucia" v štúdiu nového Slovenského národného divadla (SND) 30. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Je dôležité otvárať tieto témy a rozprávať sa o nich, ale ešte viac ma motivoval záujem mladých ľudí, ktorí začínajú otvárať témy lásky," uviedol pre TASR Mokoš. "Na divadelných prehliadkach som pozoroval, že skoro 80 percent tém, o ktorých mladí ľudia rozprávajú cez divadlo, sú témy vzťahové, reálne sa zamýšľajú nad tým, čo je to láska a ako dnes vyzerá," zdôvodnil.

Mokoš zdôraznil, že Operné štúdio SND, ktoré dáva šancu mladým spevákom, je prioritne určené mladému publiku a jeho ambíciou je uvádzať tituly pre mladých. "Chceme im dať pričuchnúť tú správnu arómu, že opera nemusí byť zdĺhavá, veľká, nudná, že má tiež silný príbeh, veľkú silu vo svojej hudbe, v dramatickom texte a napätí," dodal k predstaveniu, ktoré chcú hrávať aj na stredných školách.
Na snímke iniciátor projektu a režisér opery "Peter a Lucia" Marek Mokoš počas tlačovej konferencie 30. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Opera Peter a Lucia je Bázlikovym jediným javiskovým dielom, napísal ho v rokoch 1962 - 1966. V predstavení účinkuje osem frekventantov operného štúdia. Režijný koncept nechce Mokoš divákom prezradiť, sľubuje im prekvapenie a emóciami nabitú hudbu spolu s vynikajúcim libretom Mira Horňáka. "Máme tam aj anglické titulky, budeme radi, ak prídu aj ľudia, ktorí rozprávajú iným ako slovenským jazykom. Dvere do divadla majú otvorené všetky vekové kategórie, národnosti, všetci, ktorí majú radi krásnu hudbu, osobité príbehy a chceli by podporiť mladých spevákov," dodal. Bázlikovu hudobnú drámu tvorí sedem samostatných obrazov. "Sú to epické obrázky zachytávajúce atmosféru a vzťahové statusy, z ktorých majú mať diváci dojem, impresiu, ktorá na nich pôsobí. Tento princíp som sa snažil zachytiť ako režisér aj ako výtvarník," uzavrel Mokoš.

Premiéra sa uskutoční 1. a 3. júla.