Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Operné štúdio SND uvedie komorný koncert piesňovej tvorby 20. storočia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Tvorbu slovenských skladateľov umocnia básne v podaní popredných členov Činohry SND.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) pripravuje do online priestoru komorné koncerty či diskusie na zaujímavé témy. V pondelok 2. novembra uvedie o 20.00 h na Youtube SND komorný koncert piesňovej tvorby 20. storočia. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Na koncerte zaznie výber z dvoch cyklov Eugena Suchoňa Ad astra (na básne Štefana Žáryho) a Nox et solitudo (na básne Ivana Kraska), výber z cyklu Piesní o láske Dezidera Kardoša (na texty Valentína Beniaka a Maše Haľamovej), Frica Kafendu (na texty Svetozára Hurbana Vajanského a Jána Smreka), ďalej piesne Štefana Németha-Šamorínskeho a Tibora Andrašovana. "Interpretmi sú mladí talentovaní frekventanti Operného štúdia SND Jarmila Balážová, Andrea Pietrová, Zuzana Weiserová, Adam Nádler a Matúš Šimko, na klavíri sprevádza Andrea Bálešová," doplnila Pažítková.

Dodala, že tvorbu slovenských skladateľov umocnia básne v podaní popredných členov Činohry SND. Dramaturg koncertu Marek Mokoš oslovil na spoluprácu aj Emíliu Vášáryovú a Štefana Bučka. Vášáryová sa predstaví ako interpretka poézie Paula Claudela, ktorý je autorom libreta k oratóriu Arthura Honeggera Jana z Arcu na hranici/Jeanne d'Arc au bűcher. "Záverečná scéna z oratória zaznie exkluzívne len ako súčasť premiérového online večera. Verše Paula Claudela preložila Jela Krčméry-Vrteľová," informuje SND.