Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Mladým čitateľom je určená séria príbehov o malom Mikulášovi od francúzskeho autora Reného Goscinnyho.

Bratislava 17. júla (TASR) - Novinky z oblasti spoločenského románu, historickej romance, románu pre ženy či príbehu pre mladých čitateľov rozšírili ponuku na pultoch slovenských knižných obchodov.

Kanaďanka Amita Parikh je autorkou spoločenského románu Cirkusový vlak. Lena, dcéra výnimočného iluzionistu Thea, nikdy nenašla uplatnenie v putovnom cirkuse. Je to nesmierne nadané a zvedavé dievča napriek obmedzeniam, ktoré kladie zdravotné postihnutie. Keď zachráni Alexandreho, ich priateľstvo prekvitá, okolo však zúri druhá svetová vojna. Keď Thea a Alexandreho najmú, aby pracovali v Terezíne, Lena ostane odrezaná od všetkého známeho. Musí sa vydať vlastnou cestou a veriť v seba.

Scarlett Scottová je autorkou historickej romance Nebojácny vojvoda. Slečna Isabella Hilgrovová je hrdá majiteľka školy pre pisárky a na schopnosti svojich zamestnankýň nedá dopustiť. Keď vojvoda z Westmorlandu v priebehu troch dní vyhodí už tretiu pisárku, ktorú mu poslala, je to pre ňu priveľa. Príde k jeho dverám a nazve ho všetkým možným, len nie džentlmenom. Iba spolu však majú šancu prežiť, zádumčivý vojvoda a zaprisahaná stará dievka sa čoskoro stanú terčom najsmrteľnejšej hrozby, akú kedy Londýn zažil.

Írka Ciara Geraghty je autorkou románu pre ženy Pravidlá cesty. Iris a Terry sú už roky najlepšie priateľky. Delia sa o životné strasti aj radosti a poznajú sa lepšie ako rodné sestry. Keď jedného dňa Terry nájde Irisin dom prázdny, okamžite vie, že sa niečo stalo. Potvrdí to aj list na rozlúčku, v ktorom Iris priznáva svoje úmysly. Hoci život vždy vychutnávala plnými dúškami, strach z nevyliečiteľnej choroby ju zavedie do Švajčiarska na známu kliniku, odkiaľ sa už neplánuje vrátiť.

Mladým čitateľom je určená séria príbehov o malom Mikulášovi od francúzskeho autora Reného Goscinnyho. Deviata časť má názov Malý Mikuláš a nový školský rok. Mikuláš je obyčajný malý chlapec, žije v obyčajnej rodine v obyčajnom meste, chodí do obyčajnej školy. Spolu s kamarátmi - tučným Aurelom, silným Hugom, namysleným Kazimírom, lenivým Lotarom, ale aj s rodičmi, učiteľmi či so susedmi prežívajú príhody, ktoré zabávajú a tešia už minimálne tri generácie čitateľov.