Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

V uplynulých dňoch bola spomedzi 144 pôvodných prozaických kníh vyhlásená desiatka toho najlepšieho od domácich autorov za minulý rok v ocenení Anasoft litera.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Novinky zo súťaže Anasoft litera, kniha kúziel či román z povojnového obdobia sú novými knihami na pultoch slovenských knižných obchodov.

V uplynulých dňoch bola spomedzi 144 pôvodných prozaických kníh vyhlásená desiatka toho najlepšieho od domácich autorov za minulý rok v ocenení Anasoft litera. Medzi nimi sú aj poviedky v knihe Juraja Kováčika Bod zlomu, ktoré odkazujú na legendárne filmy. V románe Vandy Rozenbergovej Storočie sú ľudia ako stupnice alebo rovno ako skladby, niektoré hlučné a rázne, ďalšie clivé a ťahavé, iné kakofonické a iritujúce. Román Kataríny Kucbelovej Modrosleposť nie je len o modrej farbe. Ale je aj o nej, ešte je o zvieratách a o ich podobnosti s ľuďmi. Titul Deti v daždi je kalendárom, aj keď trochu iným, takmer opačným, je to kalendár minulého času. Dušan Dušek v ňom prostredníctvom záznamov a zápiskov zachytáva obdobie od januára 2020 po december 2021, ktoré bolo poznačené pandémiou a sociálnou izoláciou.

Kniha kúziel s názvom Harry Potter: Čarodejnícky almanach vychádza v slovenskom preklade. Prvý oficiálny sprievodca čarodejníckym svetom Harryho Pottera z pera J. K. Rowlingovej prináša ilustrácie siedmich svetových umelcov. Čarodejnícky svet Harryho Pottera už dávno nepozná čitateľ iba zo sedemdielnej série od J. K. Rowlingovej. Postupne k nej pribudli ďalšie knihy a publikácie, ktoré nás zoznámili s jednotlivými postavami, kúzlami a mikrosvetmi čarodejníkov. Teraz vychádza jedinečný sprievodca svetom Harryho Pottera určený pre všetky vekové kategórie.

Príbeh románu Deň na trhu z pera Pála Závadu sa odohráva po druhej svetovej vojne v slovensko-maďarskom pohraničí. Čitateľom kladie náročné otázky ako napríklad: Čo vedie ľudí k tomu, aby zaútočili na iných? Čo cítia? A čo v ľuďoch spustí inštinkty, ktoré ich zmenia na krvilačné zvery. Na týždennom trhu neďaleko Debrecína sa v máji 1946 skupina žien vrhne na židovského obchodníka s vajcami a na smrť ho umučia. Svedkom udalosti je manželka učiteľa a zároveň rozprávačka príbehu.