Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Opustila nás Eva Krížiková. Múzy boli k nej boli štedré od detstva

Obrovským standing ovation privítali 31. januára 2004 v Bratislave v televíznej Sieni slávy hostia galavečera Osobnosť televíznej obrazovky 2003 herečku Evu Krížikovú / na sn. /. Svoje miesto v sieni už majú in memoriam Jozef Kroner, Katarína Kolníková a Ladislav Chudík. Milan Kňažko, ktorý Krížikovej cenu za celoživotný prínos odovzdával, si na herečku zaspomínal z osobných skúseností. "Pre mňa bola v Sieni slávy, už keď som robil kulisára v Národnom divadle a zostala tam po celý čas, keď som ju sledoval ako divák, či ako herecký partner," uviedol na pódiu Kňažko. Foto: TASR Štefan Puškáš

Z množstva postáv, ktoré Eva Krížiková vytvorila na našej prvej scéne, pripomenula napríklad Kráľovnú Eleanoru z Dürrenmattovho Kráľa Jána, najstaršiu dcéru Goneril v Shakespearovom Kráľovi Learovi.

Bratislava 31. marca (TASR) - Vo veku 85 rokov zomrela v utorok v nemocnici v Malackách herečka Eva Krížiková. Herecká legenda bola dlhoročnou poprednou členkou Činohry Slovenského národného divadla (SND), v ktorom pôsobila od roku 1954 do roku 2015.

"Svoj nevyčerpateľný temperament vložila do množstva úloh – stvárnila desiatky jazyčníc, írečitých dedinských žien. Radi si však v podaní pani Evy Krížikovej pripomíname aj postavy plné láskavosti, múdrosti, pokory i vzdoru, ktorých osud zvýraznený tragickým tónom a úspornosťou gesta vyvolával zimomriavky," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Z množstva postáv, ktoré Eva Krížiková vytvorila na našej prvej scéne, pripomenula napríklad Kráľovnú Eleanoru z Dürrenmattovho Kráľa Jána, najstaršiu dcéru Goneril v Shakespearovom Kráľovi Learovi. "Stvárnila Annu Pageovú vo Veselých paničkách windsorských, Adelu v Tanci nad plačom, Elenu v inscenácii Čaj u pána senátora, Dubskú vo Viťúzoch, Suplingerku v Krčme pod zeleným stromom či Abrahámku v Pokuse o lietanie," dodala k divadelnej tvorbe zosnulej legendy.




K profilovým postavám Evy Krížikovej z 80. a 90. rokov patria zvlášť Akulina v Meštiakoch, postava dôchodkyne zo Starej dobrej kapely, Binerl v Bockererovi, Marfa v Samozvancovi, Serafina v Samovrahovi. "Spomeňme aj úlohu z inscenácie Williamsovej hry Mačka na horúcej plechovej streche alebo titulnú postavu v tragikomédii Ale, ale, pani plukovníkova! či jednu z posledných, postavu gazdinej Agafie v dramatizácii Tolstého Anny Kareninovej - iba jediný výstup a čo všetko vyjadrila niekoľkými vetami," pripomenula Pažítková s tým, že múzy boli k Eve Krížikovej štedré od detstva. Mnohí jej dokonca predpovedali kariéru opernej divy s hlasovým rozsahom od koloratúry po alt. Zvíťazilo však herectvo. Okrem divadelnej scény vytvorila desiatky zaujímavých postáv vo filme a v televízii, kde je archivovaných viac ako 500 pôvodných titulov.