Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Oravská galéria vlani využila 20 tisíc eur od Fondu na podporu umenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Pridelenú sumu 20.420 eur využili na nadobudnutie a odborné ošetrenie zbierkových predmetov, tiež na prezentačnú činnosť.

Dolný Kubín 23. mája (TASR) - Oravská galéria v Dolnom Kubíne pripravila v roku 2021 šesť projektov s podporou Fondu na podporu umenia (FPU). Pridelenú sumu 20.420 eur využili na nadobudnutie a odborné ošetrenie zbierkových predmetov, tiež na prezentačnú činnosť. TASR o tom informovali z Oravskej galérie.

Na doplnenie zbierky slovenského výtvarného umenia 20. až 21. storočia galéria v minulom roku pripravila tri projekty. Jedným z nich bolo doplnenie zbierky o dielo zakladateľskej osobnosti slovenského moderného maliarstva s priamou väzbou na oravský región Martina Benku "Na sená – Orava". Dva projekty boli zamerané na nadobudnutie diel Roberta Bielika.

"V rámci reštaurátorskej činnosti zbierkových predmetov boli podporené dva projekty. Jedným je reštaurovanie diel autorov Adolfa Medzihradského a Petra Michala Bohúňa/Kornela Bohúňa. Druhým je reštaurovanie troch drevených polychrómovaných plastík z 18. storočia, ktoré v kontexte zbierky barokového umenia Oravskej galérie dokumentujú podoby a slohové premeny sakrálneho sochárstva na Orave," dodali z galérie.

Posledný podporený projekt zameraný na sériu edukačných aktivít "4xANIMA/Mobilné štúdio" voľne nadväzuje na predchádzajúci projekt "9xEXP.", ktorý pripravila Oravská galéria. Ako uviedli z galérie, nová séria je zameraná na tvorivú dramatiku. Prináša nové metódy galerijnej edukácie a ďalšie formy vzdelávania v oblasti viacerých druhov umenia.