Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Oravskopolhorčania otvárajú Európske centrum gajdošskej kultúry

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dizajn aj interiér, najmä koncertnej sály, pomáhal navrhnúť Škót, ktorý vyučuje muzikológiu na krakovskej univerzite v Poľsku.

Oravská Polhora 17. septembra (TASR) – Tradičná gajdošská kultúra má od soboty reprezentatívne priestory v najsevernejšej obci Slovenska, Oravskej Polhore. Dopoludnia tam otvorili Európske centrum gajdošskej kultúry. Podľa tamojšieho starostu Michala Strnála sa takýto objekt zatiaľ nenachádza nikde inde v strednej Európe.

Stavba stojí v centre obce. Jej súčasťou je dielňa na výrobu gájd, priestory na workshopy aj knižnica pre študentov muzikológie. "Takisto sa tu nachádza malá koncertná sála s nahrávacím štúdiom a galéria, kde sú vystavené rôzne druhy gájd z celého sveta. Vznikli tu aj priestory na výučbu hry na gajdy, zvukovo izolované miestnosti, kde sa záujemcovia naučia hrať na tento špecifický nástroj," priblížil oravskopolhorský starosta.

Dizajn aj interiér, najmä koncertnej sály, pomáhal navrhnúť Škót, ktorý vyučuje muzikológiu na krakovskej univerzite v Poľsku. "Na základe jeho odporúčaní má koncertná sála otvorené stropy, aby zvuk gájd mohol v takýchto priestoroch naplno rezonovať," objasnil Strnál.

Projekt na výstavbu centra predložili Oravskopolhorčania v rámci programu poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce. Získali naň nenávratný finančný príspevok vo výške takmer pol milióna eur. Nový stánok gajdošskej kultúry otvorili v rámci 22. ročníka medzinárodného festivalu Gajdovačka, ktorý sa v obci koná tento víkend. Okrem tých slovenských naň zavítali gajdoši z Belgicka, Škótska, Írska, Bieloruska, Chorvátska, Grécka, Maďarska, Talianska, Poľska a Česka. Návštevníkov popoludní čakajú hudobné workshopy zamerané na hru na gajdy i husľovú interpretáciu. Sobotňajší program zavŕšia večerným galaprogramom všetkých účinkujúcich v kultúrnom dome v Oravskej Polhore.

"Nedeľa (18. 9.) sa bude tradične niesť v spomienkovom duchu na zosnulých gajdošov so slávnostnou svätou omšou za nositeľov tradícií v rímskokatolíckom kostole v Oravskej Polhore," informovali z Oravského kultúrneho strediska.