Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Oravský rodák Luka Brase vystavuje svoje obrazy v Teheráne

Na archívnej Luka Brase Foto: Facebook

Výtvarník Luka Brase si veľmi váži možnosť pricestovať do jednej z najväčších krajín Blízkeho východu a západnej Ázie.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Výtvarný umelec Luka Brase, rodák z Dolného Kubína, predstavuje svoju tvorbu iránskemu publiku. Výstavu slovenského umelca otvorili v pondelok v Teheráne. Podujatie v priestoroch tamojšieho ECO kultúrneho inštitútu usporiadal Zastupiteľský úrad SR v Teheráne. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Výstavu otvoril veľvyslanec SR v Teheráne Ladislav Ballek spolu s riaditeľom ECO Cultural Institute v Teheráne. "Spolupráca a komunikácia medzi ľuďmi formou umenia nepozná hranice. V tvorbe Luku cítiť hĺbku a bohatstvo slovenskej kultúry. Počas môjho pôsobenia v Teheráne ide o prvú výstavu tohto formátu," uviedol Ballek s tým, že veľvyslanectvo chce pripraviť ďalšie podobné aktivity.

Výtvarník Luka Brase si veľmi váži možnosť pricestovať do jednej z najväčších krajín Blízkeho východu a západnej Ázie. "Kultúra a tradície Iránu siahajú do dávnych čias. Jeho história môže byť pre nás inšpirujúca. Mal som šancu viesť dialóg s iránskymi umelcami a bol som milo prekvapený ich precíznou prácou a prístupom k umeniu," povedal Luka Brase pri oficiálnom otvorení výstavy.

Ako ďalej informuje ministerstvo zahraničných vecí, v Iráne sa zlepšuje pandemická situácia a začína sa obnovovať kultúrny život. Na vernisáži sa zúčastnili veľvyslanci a diplomati z krajín Európskej únie, Afriky, Ázie a Južnej Ameriky. Rovnako na otváracej ceremónii boli prítomní zástupcovia z umeleckých kruhov, podnikateľskej sféry a milovníci umenia.

Výstava bude prístupná verejnosti do 22. decembra.