Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pittsburgh Youth Symphony Orchestra vystúpi v Bratislave

Pittsburgh Youth Symphony Orchestra Foto: Pittsburgh Youth Symphony Orchestra

Návštevníci nadchádzajúceho koncertu si vypočujú skladbu Bedřicha Smetanu - Vltava, ďalej Ruskú veľkonočnú predohru Nikolaja A. Rimskeho-Korsakova a Symfóniu č.10 e mol od Dmitrija Šostakoviča.

Bratislava 22. júna (TASR) - Ďalší významný mládežnícky orchester z USA, Pittsburgh Youth Symphony Orchestra (PYSO), sa predstaví v pondelok 23. júna o 19.00 h vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. Je to už tretí z cyklu štyroch benefičných koncertov akademických orchestrov z USA na podporu Nadácie Výskum rakoviny v SR, ktoré sa konajú v Bratislave v čase od 1. júna do 1. júla 2014.

Návštevníci nadchádzajúceho koncertu si vypočujú skladbu Bedřicha Smetanu - Vltava, ďalej Ruskú veľkonočnú predohru Nikolaja A. Rimskeho-Korsakova a Symfóniu č.10 e mol od Dmitrija Šostakoviča. Orchester Pittsburgh Youth Symphony Orchestra diriguje Lawrence Loh.

Cyklus benefičných koncertov orchestrov z USA uzavrie v utorok 1. júla 2014 California Youth Symphony, ktorý uvedie skladby Richarda Straussa, Leonarda Bernsteina a George Gershwina.

Všetky štyri benefičné koncerty zaradilo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko do programu festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2014.

Občianske združenie Ars ante portas spolupracuje od roku 2008 pri organizovaní koncertov mládežníckych orchestrov a speváckych zborov najmä zo Spojených štátov amerických, ale aj z Veľkej Británie a Českej republiky v SR s agentúrou The Prague Concert Co. Samostatne združenie Ars ante portas organizovalo aj koncerty orchestrov z Kórey, Španielska a Čile, speváckych zborov z Ruska a desiatky podujatí so slovenskými súbormi.

Nadácia Výskum rakoviny, na podporu ktorej sa konajú spomenuté štyri benefičné koncerty, bola založená v roku 1993. Podporuje výskum onkologických ochorení, čo je veľmi dôležité pre ich úspešnú liečbu. Financie získava najmä verejnými zbierkami a darmi fyzických a právnických osôb. Hlavným cieľom činnosti nadácie je zaobstaranie špičkových prístrojov na výskum a diagnostiku nádorových ochorení pre Ústav experimentálnej onkológie SAV. Podporuje však aj účasť vedcov na medzinárodných vedeckých podujatiach a vzdelávanie mladej generácie v oblasti onkológie, prostredníctvom vedeckých dielní onkológia pre stredné školy či súťaží mladých onkológov pre študentov vysokých škôl a doktorandov.