Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Orchester Slovenskej filharmónie odohrá diela J. Brahmsa a A. Dvořáka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Návštevníci bratislavskej Reduty si vypočujú Brahmsov prvý Koncert pre klavír a orchester a Dvořákovu Symfóniu č. 8 G dur, op. 88.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na ďalšiu dvojicu symfonických koncertov, ktoré odohrá vo štvrtok a piatok 7. a 8. apríla v Koncertnej sieni SF. "Vypočujeme si diela, ktoré náš orchester so šéfdirigentom Danielom Raiskinom uviedli na nedávnom umeleckom zájazde v Nemecku a Rakúsku," informovala TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Návštevníci bratislavskej Reduty si vypočujú Brahmsov prvý Koncert pre klavír a orchester a Dvořákovu Symfóniu č. 8 G dur, op. 88. "Sólistom večerov bude uznávaný ruský klavirista s brilantnou technikou hry Alexei Volodin," dodala Tolstova.

Filharmónia ďalej približuje, že Koncert pre klavír a orchester č. 1 d mol op. 15 Johannesa Brahmsa vznikal počas piatich rokov, keď skladateľ intenzívne prežíval postupné zhoršovanie zdravotného stavu svojho priateľa Roberta Schumanna. Z pôvodne plánovanej sonáty pre dva klavíry, neskôr symfónie vznikol koncert pre klavír. Jeden z najťažších a najkrajších romantických klavírnych koncertov zaznie v interpretácii Alexeia Volodina.

Po prestávke si návštevníci koncertu vypočujú predposlednú symfóniu Antonína Dvořáka, plnú radostnej nálady, ktorá patrí k skladateľovým najhranejším opusom. "Premiéra sa konala 2. februára 1890 v pražskom Rudolfine v podaní Orchestra Národného divadla v naštudovaní skladateľa. Väčšinu diela Dvořák skomponoval na rodinnom letnom sídle v malebnom prostredí Vysokej u Příbramě," dodáva filharmónia s tým, že Symfónia č. 8 G dur, op. 88 bola uvedená aj na historicky prvom koncerte SF 27. októbra 1949 v naštudovaní Ľudovíta Rajtera. "Je považovaná za jedno z najvýznamnejších a najoriginálnejších diel symfonickej literatúry," uzavrela Tolstova.