Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Orchester z krajiny ticha je na festivaloch, má aj nominácie na ceny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Snímku uvedie 8. a 9. novembra na pravé poludnie aj online verzia festivalu Jeden svet.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Dokument z produkcie festivalu Pohoda "Orchester z krajiny ticha" je na medzinárodných festivaloch a na svojom konte má už aj prvé nominácie na filmové ceny. Snímka v réžii Lucie Kašovej, ktorý sa venuje odvážnym umelkyniam z prvého ženského orchestra z Afganistanu, zachytáva Zohru v domácom prostredí v Kábule, ale aj ich cestu na Slovensku, kde orchester odohral šesť koncertov.

"Film má za sebou svetovú premiéru na medzinárodnom festivale DocMX v Mexiku a začiatkom novembra ho čaká medzinárodná premiéra na nemeckom festivale docx! v rámci Duisburger Filmwoche. Skvelou správou je jeho nominácia na GROSSE KLAPPE Award za najlepší politický dokument pre mládež," TASR o tom informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Dodal, že dokument premietnu v rámci videokonferencie aj nemeckým študentom. Film je tiež nominovaný v súťaži 23. ročníka gréckeho festivalu pre deti a mládež Olympia International Film Festival, ktorý je súčasťou European Children’s Film Association (ECFA). "V praxi to znamená, že ak dokument na festivale na prelome novembra a decembra uspeje, bude automaticky nominovaný na celkové ECFA Awards," vysvetlil.

Snímku uvedie 8. a 9. novembra na pravé poludnie aj online verzia festivalu Jeden svet. Súčasťou slovenskej premiéry bude aj debata s názvom Aká je úloha hudby v boji za slobodu?. "S moderátorkou Frederikou Halászovou bude diskutovať zakladateľ orchestra Zohra Ahmad Sarmast, Lucia Kašová, afganská aktivistka a speváčka Mozhdah Jamalzadah a Marzia – hlavná protagonistka filmu a členka orchestra," uzavrel Repka.