Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Orchester z krajiny ticha uvedú na zahraničných festivaloch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dokumentárnu snímku zaradili aj na 40. ročník festivalu krátkych filmov vo švédskej Uppsale, kde bude súťažiť o hlavnú cenu v kategórii pre deti a mládež od 13 do 15 rokov.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Dokumentárny film z produkcie Pohody "Orchester z krajiny ticha", v ktorom režisérka Lucia Kašová zachytila dievčatá prvého ženského afganského orchestra Zohra v domácom prostredí v Kábule a ich cestu na Slovensko, kde odohrali šesť koncertov, sa dostal na ďalšie filmové festivaly. "Tými najzásadnejšími sú portugalský DocLisboa a festival krátkych filmov vo švédskej Uppsale," informoval TASR PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka.

Spresnil, že na 19. ročníku DocLisboa je dokument zaradený v sekcii "Zo Zeme na Mesiac", v rámci ktorej sa organizátori zameriavajú na pálčivé politické problémy prostredníctvom dôležitých súčasných filmov. Dokumentárnu snímku zaradili aj na 40. ročník festivalu krátkych filmov vo švédskej Uppsale, kde bude súťažiť o hlavnú cenu v kategórii pre deti a mládež od 13 do 15 rokov.

Repka ďalej informoval, že vyše 90 percent študentov Afganského národného inštitútu hudby sa podarilo začiatkom októbra evakuovať z Afganistanu. "Napriek obštrukciám zo strany Talibanu sa vďaka veľkému úsiliu Ahmada Sarmasta (zakladateľ Zohry - pozn. TASR) a jeho spolupracovníkov, množstvu zákulisných vyjednávaní, ako aj s veľkou pomocou ľudí z katarskej ambasády v Kábule napokon podarilo dievčatám odletieť z krajiny," ozrejmil s tým, že momentálne sú v katarskej Dohe, odkiaľ čoskoro pôjdu do Portugalska, kde im vláda poskytla víza. "Podľa slov Ahmada Sarmasta tu naďalej plánujú pokračovať v štúdiu hudby," uzavrel.