Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Organizátori MFF v Cannes predstavili tohtoročnú ponuku filmov

Pohľad cez logo Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes. Foto: TASR/AP

Medzinárodný filmový festival v Cannes sa začne od 16.mája a potrvá do 27. mája. Predstaví sa ňom 54 filmov, medzi ktorými bude početne zastúpená americká tvorba.

Paríž 19. apríla (TASR) - Medzinárodný filmový festival v Cannes predstaví tento rok od 16. do 27. mája 54 filmov, medzi ktorými bude početne zastúpená americká tvorba s hviezdnym obsadením i autorské filmy z celého sveta. Informovali o tom dnes jeho organizátori v Paríži.

Festival otvorí dráma Moonrise Kingdom

"Americký film je späť v silnom zastúpení," povedal riaditeľ festivalu Thierry Fremaux. Festival otvorí dráma amerického režiséra Wesa Andersona odohrávajúca sa v 60. rokoch nazvaná Moonrise Kingdom, v ktorej hrajú Bruce Willis a Bill Murray.



Dej sa sústreďuje na dvojicu mladých milencov, ktorí utečú zo svojho domova v Novom Anglicku a po ich stopách sa vydávajú miestny šerif a veliteľ skautského oddielu.

Festival uzatvorí filmThérese Desqueyroux


Festival uzavrie nový film nedávno zosnulého francúzskeho režiséra Claudea Millera Thérese Desqueyroux, nakrútený podľa románu Francoisa Mauriaca. Miller zomrel 4. apríla tesne po tom, ako ho dokončil.

Na slávnom červenom koberci očakávajú medzi inými Brada Pitta a Nicole Kidmanovú.

Organizátori dúfajú, že pestrá ponuka najväčšieho filmového festivalu sveta zatieni minuloročný škandál. Dánskeho režiséra Larsa von Triera, ktorý pri predstavovaní svojho filmu Melanchólia vyhlásil, že chápe Hitlera, označili za nežiaducu osobu a s okamžitou platnosťou vylúčili z festivalu. Nepomohlo ani to, že sa v ten istý deň za svoj výrok ospravedlnil.


Zlatá palma

V hlavnej súťaži o Zlatú palmu je film Killing Them Softly (réžia Andrew Dominik) o profesionálnom vymáhačovi, ktorý pátra po odcudzených peniazoch z pokerovej hry, ako aj snímka Paperboy režiséra Lee Danielsa a koprodukčný film Cosmopolis kanadského režiséra Davida Cronenberga s Robertom Pattinsonom. Režisérov syn Brandon sa predstaví so svojím debutom Antiviral v menšej festivalovej sekcii Un Certain Regard.

Fanúšikov ságy Twilight by mohla zaujať filmová adaptácia románu jedného z najslávnejších spisovateľov generácie beatnikov Jacka Kerouaca s názvom On the Road z dielne brazílskeho režiséra Waltera Sallesa.

Medzi uchádzačmi o Zlatú palmu pre najlepší film je niekoľko tvorcov, ktorí už toto ocenenie v minulosti získali: rakúsky režisér Michael Haneke s filmom Amour, britský režisér Ken Loach s filmom The Angel's Share či rumunský režisér Cristian Mungiu so snímkou Beyond the Hills.

V hlavnej súťaži je aj francúzsky filmový veterán a favorit európskych festivalov, 89-ročný Alain Resnais s filmom Vous n'avez encore rien vu (Ešte ste nič nevideli).


Hollywood na festivale uvedie mimo súťaž tretiu časť animovanej snímky Madagaskar nazvanej Madagascar 3: Europe's Most Wanted, ktorá je v 3D. Rovnako mimo súťaž premietnu film amerického režiséra Philipa Kaufmana Hemingway & Gellhorn, ktorým by mala do Cannes prísť predstaviť aj herečka Nicole Kidmanová.


Porotu, ktorá rozhodne o cenách v hlavnej súťaži, povedie tento rok renomovaný taliansky herec a režisér Nanni Moretti. Ten získal Zlatú palmu v roku 2001 za svoj film Synova izba.