Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Originálna neapolská hudba v Bratislave

Suonno d´ajere Trio Foto: Ars ante portas

Suonno d'ajere (Sen o včerajšku).

Bratislava 21. februára (OTS) - Hudobné trio Suonno d’Ajere prináša nádhernú panorámu neapolskej piesňovej tvorby v jednoduchom, ale mimoriadne pôsobivom prevedení.

Ich cieľom je šíriť neapolské piesňové tradície so zameraním na rôzne hudobné žánre, ktoré sa vhodne dopĺňajú (jazz, ľudová hudba, klasická hudba). Neapolské piesne ich oddávna fascinujú a sprevádzajú počas celej hudobnej kariéry.

Skupina vychádza z neapolskej piesňovej tradície siahajúcej od šestnásteho storočia až po dnešok. Repertoár tvoria klasické skladby, ktorým vtláča vlastný hudobný štýl.
Suonno d´ajere Trio
Foto: Ars ante portas

Projekt Suonno d'ajere (Sen o včerajšku) vznikol v roku 2016, lebo jeho autori pociťovali potrebu lepšie spoznať a ešte väčšmi prehĺbiť to, čo mesto Neapol vytvorilo vo svojej hudobnej histórii. Traja členovia skupiny pochádzajú z rôznych hudobných žánrov, od džezu cez populárnu až po hudbu klasickú. Na svojich rozdielnych umeleckých dráhach sa vždy stretávali s neapolskou piesňou a boli ňou očarení a fascinovaní.

Cieľom projektu je identifikovať orientáciu, smerovanie neapolskej piesňovej tvorby v rozpätí od 16. a 17. storočia po súčasnosť a zároveň prostredníctvom historického a štylistického kritéria identifikovať jej najreprezentatívnejšie diela. Trio sa pokúsi predstaviť náčrt toho, čo v hudbe nášho mesta vzniklo v rámci zoskupenia, ktoré je symbolom Neapola, teda zoskupenia tých najstereotypnejších, ale zároveň najúčinnejších a najúžasnejších jednoduchostí: hlasu, mandolíny a gitary.

Suonno d'ajere (Sen o včerajšku)
Účinkuje: Suonno d´ajere Trio
Irene Scarpato – spev
Marcello Smigliante Gentile – mandolína a mandoncello
Gian Marco Libeccio – gitara

Sobota 29. február 2020, 18.00 hod.
Slovenský rozhlas, Malé koncertné štúdio

Vstupné 5€ / 3€ seniori, mládež, ZŤP
Predaj vstupeniek hodinu pred koncertom, rezervácie jan@juras.sk; SMS 0905 716 851

Organizuje Ars ante portas, o. z. v spolupráci s Istituto Italiano di Cultura di Bratislava