Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel spisovateľ a nositeľ Pulitzerovej ceny Oscar Hijuelos

Oscar Hijuelos Foto: TASR/AP

Prvý román "Our House in the Last World" vyšiel Hijuelosovi v roku 1983. Druhý román - ocenený Pulitzerovou cenou - bol príbehom dvoch na Kube narodených bratov.

New York 14. októbra (TASR) - Vo veku 62 rokov zomrel kubánsko-americký spisovateľ Oscar Hijuelos - prvý autor kubánskeho pôvodu, ktorý získal Pulitzerovu cenu za beletriu, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Hijuelosovi udelili Pulitzerovu cenu v roku 1990 za román "The Mambo Kings Play Songs of Love" (v preklade Králi mamba hrajú piesne o láske). Spisovateľ zomrel na Manhattane po tom, ako skolaboval na tenisovom dvorci. Narodil sa v New Yorku ako dieťa kubánskych emigrantov.

Prvý román "Our House in the Last World" vyšiel Hijuelosovi v roku 1983. Druhý román - ocenený Pulitzerovou cenou - bol príbehom dvoch na Kube narodených bratov. Obaja hudobníci emigrovali do USA v 50. rokoch a dosiahli krátko trvajúcu slávu za šou I Love Lucy.

Na báze románu "The Mambo Kings Play Songs of Love" vznikol v roku 1992 v Hollywoode film, v ktorom hrali Antonio Banderas a Armand Assante.

Ďalšími románmi kubánsko-amerického spisovateľa boli napríklad "The Fourteen Sisters of Emilio Montez O'Brien" a "Mr. Ives'Christmas." V roku 2011 vydal Hijuelos memoáre.