Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Láska, Kráľovská aféra a Divoké bytosti južných krajín bojujú o Oscara

Bez popisu Foto: TASR/AP

Medzi nominovanými filmami sú tri tituly, ktoré slovenským divákom prinesie do kín Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) v prvom polroku 2013.

Bratislava 11. januára (TASR) - Najsledovanejšia filmová udalosť roka - 85. odovzdávanie cien Americkej filmovej akadémie (AMPAS) - sa bude konať 24. februára v Hollywoode.

Medzi nominovanými filmami sú tri tituly, ktoré slovenským divákom prinesie do kín Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) v prvom polroku 2013. TASR informovala Eva Rebollo z ASFK.

Päť nominácií získalo najnovšie dielo žijúcej legendy európskeho filmu - Láska rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho. V slovenských kinách ho diváci uvidia premiérovo 7. februára. O Oscara však zabojujú aj dánska Kráľovská aféra Nikolaja Arcela (v slovenských kinách od 17. 1.) a americký hraný debut len 30-ročného režiséra Benha Zeintlina Divoké bytosti južných krajín. Ten bude mať premiéru v kinách na Slovensku 18. apríla.

V troch najvýznamnejších kategóriách - najlepší film, najlepšia réžia a najlepší cudzojazyčný film sa o Oscara bude uchádzať najlepší európsky film roka 2012 Láska, Divoké bytosti južných krajín, ktorý získal Veľkú cenu na MFF Sundance 2012 a Zlatú kameru na MFF Cannes 2012 pre najlepší debut. "Z deviatich nominovaných titulov môžu uspieť v kategórii najlepší film. V kategórii najlepší režisér zabojujú Haneke a Zeintlin s piatimi nominovanými tvorcami ako Ang Lee, Steven Spielberg a David O. Russell," doplnila.

O Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film, kde je celkovo nominovaných päť zahraničných titulov, sa bude uchádzať Láska a dánska snímka Kráľovská aféra. Medzi tohtoročnými nominovanými v kategórii najlepšia herečka si môže sošku pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe odniesť najstaršia herečka v histórii nominovaných Emmanuelle Riva (Láska), ale aj neherečka, ktorú režisér objavil pre svoj film v honduraskej základnej škole - len 9-ročná Quvenzhané Wallis - najmladšia herečka v histórii (Divoké stvorenie južných krajín).