Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Oscara za najlepší film roka získal titul The Artist

Foto: TASR

Oscara za najlepšie kostýmy si odniesol <b>Mark Bridges</b> za film <b>The Artist</b>, ktorý mal 10 nominácií, a Oscara za najlepšie masky film Železná lady.

Los Angeles 27. februára (TASR) - Francúzsky čiernobiely nemý film The Artist získal v noci nadnes Oscara za najlepší film roka a jeho hlavný predstaviteľ Jean Dujardin, ktorý vo filme povie iba dve slová - Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe. Spolu si film odniesol päť sošiek Oscarov, tiež za réžiu (Michel Hazanavicius), kostýmy (Mark Bridges) a filmovú hudbu (Ludovic Bource). Premenil tak polovicu z 10 nominácií.

Meryl Streepová dostala Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe za stvárnenie bývalej britskej premiérky Margaret Thatcherovej vo filme Železná lady. Je to jej tretí Oscar, prvý po 30 rokoch. Predchádzajúce získala v rokoch 1979 (Kramerová verzus Kramer) a 1982 (Sophiina voľba).


Prvých dvoch Oscarov získal film Hugo a jeho veľký objav, ktorý mal najviac nominácií - ll. Ceny dostal za najlepšiu kameru a výpravu.

Oscara za najlepšie kostýmy si odniesol Mark Bridges za film The Artist, ktorý mal 10 nominácií, a Oscara za najlepšie masky film Železná lady.

Galavečer uvádzal po deviaty raz moderátor Billy Crystal, po osemročnej prestávke. Otvoril ho fotomontážou, v ktorej paródiou predstavil deväť filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Cenu americkej filmovej akadémie, Oscara za najlepší cudzojazyčný film si odniesol iránsky film Odlúčenie Nadera a Simin, ocenený nedávno aj Zlatým glóbusom.

Film zobrazuje manželskú drámu zo súčasného Iránu, fatálny vplyv spoločenských predsudkov a prísneho právneho systému na ľudské osudy a rodinné vzťahy. Muž odmieta opustiť vážne chorého otca, žena bojuje za slobodný život pre dcéru, ktorý si v Iráne nevie predstaviť.



Režisér filmu Asghar Farhadi v poďakovaní venoval svoje ocenenie iránskemu národu a zmienil iránsku politiku a bohatú kultúru.

Je to vôbec prvý Oscar pre iránsky film, ktorý mal nomináciu aj v roku 1997 (Children of Heaven), ale vtedy sošku nezískal.

Tento rok porazil štyroch konkurentov, poľskú drámu z druhej svetovej vojny režisérky Agnieszky Hollandovej V tme, belgický film Býčia šija, izraelskú snímku Footnote (Poznámka) a kanadskú Monsieur Lazhar (Pán Lazar).

Vlani si Oscara za najlepší cudzojazyčný film odniesla dánska snímka V lepšom svete režisérky Susanne Bierovej.

Oceňoval aj pakistanský premiér

Pakistanský premiér Júsuf Ráza Gílání sa dnes pochvalne vyjadril o herečke Šarmíne Obaidovej-Činojovej, ktorá sa stala vôbec prvou pakistanskou držiteľkou prestížnej filmovej ceny Oscara.

Filmové ocenenie získala za dokumentárnu snímku o obetiach kyselinových útokov na ženy v Pakistane.

Cenu za najlepší krátky dokumentárny film na slávnostnom odovzdávaní Oscarov v Los Angeles symbolicky venovala všetkým ženám, ktoré sa v Pakistane usilujú o zmenu.

Dokument s názvom Saving Face zaznamenáva prácu britského plastického chirurga, liečiaceho obete kyselinových útokov.

Šarmína Obaidová-Činojová režírovala film spoločne s Nemcom Danielom Jungem.

Predseda pakistanskej vlády dnes uviedol, že vláda udelí režisérke občiansku cenu.

V Pakistane dochádza k častým útokom nahnevaných manželov voči svojim ženám, ktoré - často nedôvodne - podozrievajú z nevery, priblížila agentúra AP.