Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Oscarová akadémia posúdi nomináciu hviezdy filmu To Leslie

Riz Ahmed a Allison Williamsová oznamujú nominácie v kategórii najlepší film počas nominácií prestížnych cien Americkej akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v utorok 24. januára 2023 v Academy Museum v Los Angeles. Foto: TASR - AP

Filmoví akademici budú teraz skúmať, či kampaň na nomináciu Riseboroughovej , ktorá sa pred oscarovou sezónou aktívne viedla v Hollywoode, nebola porušením pravidiel.

Londýn 31. januára (TASR) - Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) opäť posúdi nomináciu britskej herečky Andrey Riseboroughovej na prestížnu filmovú cenu Oscar v kategórii najlepšia herečka. Bude tak reagovať na kritiku, ktorú vyvolala táto nominácia. Zasadnutie rady filmovej akadémie sa uskutoční v utorok, informovala britská stanica BBC.

Zaradenie britskej herečky na zoznam kandidátov na jedno z najprestížnejších ocenení vo filmovom priemysle vyvolalo pomerne veľké prekvapenie — najmä preto, že nízkorozpočtová filmová dráma To Leslie, v ktorej hrala, bola síce kritikmi ocenená, ale divákmi zostala takmer nepovšimnutá.

Filmoví akademici budú teraz skúmať, či kampaň na nomináciu Riseboroughovej, ktorá sa pred oscarovou sezónou aktívne viedla v Hollywoode, nebola porušením pravidiel.

AMPAS už vo svojom piatkovom vyhlásení uviedla, že cieľom je zabezpečiť, aby súťaž o ceny "prebiehala spravodlivým a etickým spôsobom". Preskúmaním celej kauzy chce potvrdiť, že neboli porušené žiadne smernice, a zistiť, či by v novej ére sociálnych médií a digitálnej komunikácie nemali byť tieto smernice zmenené.

Podľa BBC otázka, či niektorí z tých, ktorí obhajovali Riseboroughovú, porušili pravidlá filmovej akadémie, sa týka niekoľkých konkrétnych príspevkov — ich autori ju nielen obhajovali, ale aj odkazovali na jej konkurentov, čo je prísne zakázané.

Nomináciu Riseboroughovej na Oscara aktívne podporilo mnoho hollywoodskych hviezd vrátane Courteney Coxovej, Susan Sarandonovej, Charlize Theronovej, Gwyneth Paltrowovej či Edwarda Nortona.

Konkurentkami Riseboroughovej sú okrem iných Cate Blanchettová za výkon v psychologickej dráme Tár, kde hrala dirigentku Berlínskej filharmónie, ako aj Ana de Armasová — hviezda životopisného filmu Blondínka o Marilyn Monroeovej.

BBC považuje za nepravdepodobné — hoci nie nemožné —, že Riseboroughová bude vylúčená zo súboja o titul najlepšia herečka. Oscarové nominácie boli zrušené už aj v minulosti, hoci nikdy nie v hereckej kategórii.

Podľa BBC je pravdepodobnejšie, že sa rozhodne o nejakej forme mierneho trestu pre každého, kto presadzovaním Riseboroughovej porušil smernice Akadémie. Akadémia tiež môže po svojom utorkovom zasadnutí vydať vyhlásenie, v ktorom zopakuje, aké sú pravidlá, prípadne ich ešte sprísni.

Väčšina odborníkov z branže sa zhoduje, že Riseboroughová podáva vo filme To Leslie vynikajúci a nezabudnuteľný výkon. Časť kritikov si však myslí, že jej nominácia mohla byť na úkor herečiek tmavej pleti.

Očakávalo sa totiž, že na Oscara bude nominovaná Danielle Deadwylerová za svoj výkon vo filme Till, či jej kolegyňa Viola Davisová, ktorá hrala vo filme The Woman King.

Potenciálne nominovaní na Oscara majú za sebou spravidla nákladné kampane, ktoré zvyčajne financuje konkrétne filmové štúdio. Film To Leslie, ktorý v kinách zarobil 27.000 dolárov, sa však spoliehal skôr na ústne ohlasy jej priaznivcov zvučných mien.

Nominácia Riseboroughovej bola veľmi nezvyčajná predovšetkým preto, že sa neobjavila na žiadnom z predchádzajúcich galavečerov, s výnimkou Independent Spirit Awards, ktoré sú špecificky určené pre nezávislé filmy, doplnila BBC.