Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Oskar Nedbal pozdvihol umeleckú úroveň opery i činohry v Bratislave

Oskar Nedbal Foto: TASR

Od jeho narodenia uplynulo 140 rokov.

Tábor/Bratislava 26. marca (TASR) - Oskar Nedbal bol svetoznámy český dirigent a hudobný skladateľ, jedna z najvýznamnejších osobností českého a slovenského hudobného života. Od jeho narodenia uplynulo dnes 140 rokov.

Narodil sa 26. marca 1874 v českom Tábore do rodiny, kde otec bol advokát, popri práci sa rád venoval hudbe a bol dokonca predsedom hudobného spolku v Tábore. Všetky svoje deti viedol k láske k hudbe. Jeho najtalentovanejší syn Oskar sa učil hrať na husliach. Počas gymnaziálnych štúdií v Tábore navštevoval Oskar Nedbal aj miestny spevácky zbor. Na gymnáziu však strávil len 2 roky a v roku 1885 prestúpil na konzervatórium do Prahy, kde študoval hru na trúbke, na husliach a kompozíciu, ktorú vtedy na škole učil hudobný skladateľ Antonín Dvořák.

Prvá známa zachovaná Nedbalova skladba je z roku 1887, je to sonáta D-dur, ktorú Nedbal zložil pre svojho otca. Na verejnosti začal vystupovať v roku 1889 a to v Prahe i v rodnom Tábore.

Pravdepodobne z iniciatívy Oskara Nedbala a Josefa Suka, jeho spolužiaka, v poslednom roku ich štúdií na konzervatóriu vznikol v roku 1891 súbor, ktorý neskôr niesol názov České kvarteto. V ňom Nedbal pôsobil 14 rokov ako výborný violista a bol vodcovskou osobnosťou tohto skvelého hudobného telesa.

Českú filharmónu dirigoval v roku 1896

Českú filharmóniu Oskar Nedbal prvý raz dirigoval v roku 1896 a spolupracoval s ňou až do roku 1906, kedy náhle odišiel do cudziny. Oženil sa a ostal vo Viedni, kde sa stal populárnym a slávnym umelcom. Do roku 1918 stál na čele viedenského symfonického Tonkünstler orchestra. Do jeho repertoáru zaradil viaceré české diela. V tomto období mnoho komponoval, zložil napríklad hudbu k baletom Z rozprávky do rozprávky, Princezná Hyacinta a Rozprávka o Jánovi, či operetu Vinobranie. Nedbalova slávna opereta Poľská krv mala premiéru v októbri 1913 vo Viedni, v januári 1914 v Prahe a počas roka ju uviedli v mnohých divadlách v Nemecku a Rakúsku.

Po vzniku Československa v roku 1918 sa Oskar Nedbal vrátil domov, kde však nenašiel dosť pochopenia. České nacionalistické kruhy mu vyčítali, že nebol dosť český a naopak vo Viedni mu vyčítali jeho "čechizmus". Usadil sa na českom vidieku pri Třeboni, kde zložil svoju operu Sedliak Jakub, ktorá mala premiéru v Brne v roku 1922.

Bol aj riaditeľom SND

V Bratislave prijal v roku 1923 miesto riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Na Slovensku pôsobil aj ako dirigent opery, šéf hudobného oddelenia rozhlasu a lektor na Univerzite Komenského (UK). Výrazne pozdvihol umeleckú úroveň opery i činohry.

Oskar Nedbal bol rodený umelec, nie však manažérsky typ. Po podpísaní neserióznej podnikateľskej zmluvy v roku 1929 sa dostal do neriešiteľnej finančnej situácie a prišiel na mizinu. V atmosfére ohovárania a intríg bol na konci svojich síl a myslel len na svoje meno a česť.

Ráno na Štedrý deň 24. decembra 1930 spáchal vo veku 56 rokov samovraždu skokom z okna budovy divadla v chorvátskom Záhrebe. Ešte večer predtým tam Oskar Nedbal dirigoval premiéru svojej Rozprávky o Jánovi.