Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Oslávte s nami najväčší sviatok juhoamerických Indiánov Inti Raymi

Oslávte s nami najväčší sviatok juhoamerických Indiánov Inti Raymi na výstave Poklad Inkov na Bratislavskom hrade Foto: JVS Group

Oslávte s nami najväčší sviatok juhoamerických Indiánov Inti Raymi na výstave Poklad Inkov na Bratislavskom hrade.

Bratislava 21. júna (OTS) - Originálna výstava vzácneho zlatého pokladu Inkov prináša nielen korunovačné klenoty dávnych vládcov Južnej Ameriky, ale taktiež ich zvyky a tradície. Inti Raymi je najväčší sviatok v roku – oslavuje boha Slnka – Intiho. Tento rok ho Peruánci slávia 22. júna.

Inkovia oslavujú zimný slnovrat v strede leta, čo je pre nás Európanov tak trochu zvláštne. Na južnej pologuli je všetko opačne a v našom júli a auguste prichádza do Peru zima, preto teda zimný slnovrat-najkratší deň v roku, kedy sa hodiny svetla opäť začnú predlžovať.

Táto nádherná a veľkolepá tradícia bola dlhé stáročia španielskymi dobyvateľmi zakazovaná, rovnako ako ďalšie pôvodné rituály vyznávajúce boha Slnka - Intiho. Napriek kolonizátorom sa však tradícia udržala a zachovali sa zlaté rituálne predmety, koruny a šperky dávnych vládcov, ktorí žili na juhoamerickom kontinente dávno pred príchodom Krištofa Kolumba. A práve tieto koruny, obradné nože a poháre prezentuje jedinečná výstava Poklad Inkov, ktorá je ešte stále otvorená v nádherných priestoroch Bratislavského hradu.



"Pozývame všetkých návštevníkov na oslavu boha Slnka - Inti Raymi, ktorá na našej výstave potrvá celý týždeň od 21. do 27. 6. Každý návštevník dostane od boha Intiho malý darček," hovorí Zuzana Benediktová z usporiadateľskej agentúry JVS Group.

Originálne zlaté exponáty dovezené priamo z Múzea zlata v Lime museli dostať špeciálne povolenie na vývoz z Peru priamo od peruánskeho prezidenta. Ich hodnota je nevyčísliteľná nielen preto, že ide o predmety zo zlata a striebra, ktoré sú často zdobené drahokamami ako sú smaragdy a ametysty, ale predovšetkým preto, že Indiáni ich doslova vlastnými životmi uchránili pred španielskymi dobyvateľmi, ktorí takmer všetko zlato Inkov roztavili a doviezli vo forme zlatých prútov do Európy. Ide tak o jedinečné historické artefakty, ktoré často zobrazujú práve symboly dávnych civilizácií, ich kultov a viery. Výstava je tak prekrásnou „výkladnou skriňou“ práce dávnych zlatníkov, ale aj exkurziou na juhoamerický kontinent, jeho kultúru a bohatstvo ešte pred príchodom Európanov. A sviatok Inti Raymi k tejto kultúre neodmysliteľne patrí.

Vstupenky sú stále k dispozícii cez predpredaj siete Ticketportal alebo priamo v pokladni Bratislavského hradu. Výstava je otvorená každý deň.
Viac informácií o výstave na www.pokladinkov.sk