Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Oslavy Dňa Európy v Košiciach ponúkajú diskusiu o EÚ, ale aj zábavu

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 vlajka Európskej únie. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K hosťom podujatia patria europoslanci Ivan Štefanec a Miriam Lexmann, či štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

Košice 6. mája (TASR) – Oslavy Dňa Európy, symbolických narodenín Európskej únie (EÚ), sa v piatok konajú v Košiciach. Podľa organizátorov sú príležitosťou uvedomiť si, čo všetko sa v EÚ podarilo dosiahnuť vďaka mierovému spolunažívaniu, vzájomnej spolupráci a solidarite, osobitne v kontexte vojny, ktorá sa odohráva na Ukrajine.

Oslavy s celodenným programom pripravili Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku, Kancelária Európskeho parlamentu (EP) a Európska investičná banka (EIB). Záujemcovia môžu navštíviť Európsku dedinku, pripravená je aj diskusia na tému Budúcnosť Európy, koncert kapely Komajota, rôzne súťaže či talkshow. Program v Kine Úsmev a na Kasárenskom námestí trvá od 10.00 do 21.00 h, oslavami sprevádza moderátor Jano Gordulič. Hlavným sloganom tohtoročného podujatia je „Tvoríme budúcnosť spoločne“.

Deň Európy pripomína prejav francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z 9. mája 1950, ktorý spustil modernú európsku integráciu. Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Vladimír Šucha uviedol, že ide o oslavu veľkého európskeho projektu - EÚ, ako aj mieru, demokracie, slobody a spolupráce v Európe. „Pred vyše 70 rokmi neboli tieto hodnoty v európskom priestore vôbec samozrejmosťou. Vojny, konflikty a vzájomné súťaženie nedávali Európanom pokojne spávať mnohé stáročia. A dnes nám aktuálne dianie opäť ukazuje, že naše spoločné európske úsilie sa nesmie skončiť. Je vzácne a krehké. Zároveň je veľmi povzbudzujúce, že vieme držať spolu a bojovať za spoločné hodnoty a princípy aj v týchto dňoch vojnovej drámy odohrávajúcej sa na hraniciach Európskej únie,“ konštatoval.

Aj podľa vedúceho Kancelárie EP na Slovensku Roberta Sermeka súčasné dianie ukazuje, že mierový odkaz je od Schumanovej myšlienky stále aktuálny, pričom nie je samozrejmosťou. „Želáme si, aby tohtoročný Deň Európy bol o pripomenutí si hodnôt, ktoré nám EÚ garantuje a uvedomení si toho, čo pre nás znamená v ťažkých časoch. Zároveň však aj o zamyslení sa nad tým, akú Európu chceme a čo môžeme pre jej budúcnosť urobiť spoločne. 9. mája sa totiž zavŕši aj ročná diskusia európskych občanov o budúcej podobe Únie,“ povedal.

K hosťom podujatia patria europoslanci Ivan Štefanec a Miriam Lexmann, či štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus. Oslavy Dňa Európy budú pokračovať v pondelok (9. 5.) v Bratislave.