Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Pri príležitosti výročia úmrtia Picassa otvorili sériu podujatí

Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková (vpravo) a jej španielsky rezortný kolega Miquel Iceta pózujú počas spoločnej tlačovej konferencie pred obrazom Guernica od Pabla Picassa pri príležitosti 50. výročia úmrtia tohto svetoznámeho maliara v Múzeu kráľovnej Sofie v Madride v pondelok 12. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Pablo Picasso sa narodil v roku 1881 v španielskej Malage, väčšinu svojho dospelého života však prežil vo Francúzsku, píše AP.

Madrid 12. septembra (TASR) - Španielsko a Francúzsko v pondelok predstavili program podujatí, ktoré sa uskutočnia počas najbližšieho roka pri príležitosti 50. výročia úmrtia Pabla Picassa. Svetoznámy maliar zomrel v apríli 1973. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky denníka El Mundo.

"Ak existoval umelec, ktorý definoval 20. storočie, ktoré zobrazil so všetkou jeho krutosťou, násilím, vášňou, výstrednosťami a rozpormi, týmto umelcom bol, bez pochýb, Pablo Picasso," uviedol španielsky minister kultúry Miquel Iceta. Cieľom podujatí je znovu predstaviť dielo a život tohto umelca. Veľkosť jeho tvorby podľa ministra zastiera ostatné záležitosti, tie však nie je možné zakrývať.

Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková povedala, že "život umelca je jeho tvorivým procesom" a tomuto procesu je potrebné porozumieť, píše El Mundo. Picassovo dielo označila za "veľmi dôležité", pretože vypovedá o politike, demokracii i boji proti diktatúre generála Franca.

Obaja ministri sériu podujatí otvorili v Múzeu kráľovnej Sofie v Madride pri obraze Guernica. Jedno z najnámejších Picassových diel zobrazuje bombardovanie tohto baskického mesta počas španielskej občianskej vojny.

Pablo Picasso sa narodil v roku 1881 v španielskej Malage, väčšinu svojho dospelého života však prežil vo Francúzsku, píše AP. Počas života vytvoril desaťtisíce malieb, kresieb, sôch či keramických diel a ovplyvnil moderné umenie. Jeho obraz Slečny z Avignonu z roku 1907 bol začiatkom umeleckého smeru kubizmus. Pri jeho zrode bol aj francúzsky maliar Georges Braque, pripomína AP.