Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Otvorili skanzen vo Vychylovke, turisti sa môžu previesť železnicou

Na archívnej snímke Múzeum kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Okrem jazdy lesnou železnicou si návštevníci skanzenu môžu pozrieť dve výstavy - "Vlaky s vôňou dreva" a "Drotári a drotárstvo".

Nová Bystrica 1. mája (TASR) – Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke tento víkend otvára svoje brány pre návštevníkov. Od soboty turistov v skanzene opäť odvezie aj historická lesná úvraťová železnica. Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou otvoria od nedele 2. mája. TASR o tom informovala hovorkyňa správcovského Kysuckého múzea v Čadci Alexandra Janigová.

"Sme nesmierne radi, že postupne otvárame všetky naše pobočky, a že môžeme po dlhšej dobe privítať návštevníkov. Obdobie, počas ktorého sme mali pobočky zatvorené, sme využili efektívne," priblížila riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Ako dodala, vo Vlastivednom múzeu pribudlo nové podlažie, na ktorom je momentálne inštalovaná výstava Socialistické Kysuce. Obnovená je aj stála expozícia Kysucká odysea, ktorá je umiestnená priamo pod novým podlažím. Nechýba stála expozícia Cesta do stredu zeme.

V Múzeu kysuckej dediny pracovníci počas tohto obdobia robili terénne úpravy a opravy objektov. "Museli sme zrušiť plánované podujatia, čo nás neteší, ale veríme, že aj napriek tomu si k nám návštevníci cestu nájdu. Skanzen sa nachádza v obrovskom areáli a priamo v prírode, čo je našou veľkou výhodou. Objekty budú voľne sprístupnené," zdôraznila riaditeľka.

Okrem jazdy lesnou železnicou si návštevníci skanzenu môžu pozrieť dve výstavy - "Vlaky s vôňou dreva" a "Drotári a drotárstvo".