Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

P. Dmitričenka usvedčili zo zosnovania útoku kyselinou na šéfa baletu

Pavel Dmitričenko pred súdom Foto: TASR/AP

Útok kyselinou na Filina sa odohral 17. januára a takmer ho pripravil o zrak. Vypovedal, že absolvoval 23 operácií tváre a očí, a to aj v Nemecku, a čakajú ho ďalšie.

Moskva 3. decembra (TASR) - Sólistu baletu moskovského Veľkého divadla Pavla Dmitričenka súd dnes uznal za vinného zo zosnovania útoku kyselinou na umeleckého riaditeľa a šéfa baletu divadla Sergeja Filina. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po mesiac trvajúcom procese súd vyhlásil, že Dmitričenko a dvaja spoluobžalovaní úmyselne spôsobili Filinovi ťažké ublíženie na zdraví. Pre 29-ročného Dmitričenka žiada prokuratúra deväť rokov väzenia.
Rozsudok
Na šesť rokov väzenia dnes odsúdili sólistu baletu moskovského Veľkého divadla Pavla Dmitričenka. Súd ho uznal za vinného zo zosnovania útoku kyselinou na umeleckého riaditeľa a šéfa baletu divadla Sergeja Filina.
Moskovský súd poslal do väzenia aj Dmitričenkových komplicov - vykonávateľa útoku Jurija Zaruckého na desať rokov a Andreja Lipatova, ktorý ho na miesto útoku priviezol, na štyri roky.
Žalobkyňa Julija Šumovská požiadala súd o desaťročné väzenie pre vykonávateľa útoku, recidivistu Jurija Zaruckého, a šesť rokov za mrežami pre jeho komplica Andreja Lipatova, ktorý ho na miesto útoku priviezol.

Útok kyselinou na Filina sa odohral 17. januára a takmer ho pripravil o zrak. Vypovedal, že absolvoval 23 operácií tváre a očí, a to aj v Nemecku, a čakajú ho ďalšie.

Umelecký šéf baletného súboru moskovského Veľkého divadla Sergej Filin sa usmieva na tradičnom stretnutí baletu pred začiatkom novej sezóny v Moskve 17. septembra 2013.
Foto: TASR/AP


Filin uviedol, že požaduje morálne odškodnenie vo výške troch miliónov rubľov (takmer 68.600 eur) a náhradu materiálnych škôd 508.000 rubľov (11.650 eur).

Dmitričenko priznal, že v rámci zákulisnej nevraživosti medzi ním a šéfom baletu si prial, aby Filin dostal "príučku" a súhlasil s tým, aby ho spoluobžalovaný Zaruckij zbil, ale útok nenariadil ani nevymyslel, aby použil pri tom kyselinu. Vykonávateľ útoku Zaruckij povedal, že použiť kyselinu bol jeho nápad, o ktorom sa pred jeho uskutočnením s Dmitričenkom nepodelil.