Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Hartl premiéruje v Bratislave filmové spracovanie svojho bestselleru

Na snímke zľava režisér a scenárista Patrik Hartl, slovenská herečka Zuzana Norisová a český herec Martin Hofmann pred slávnostnou premiérou filmu Patrika Hartla: Prvok, šampón, tečka a Karel za účasti tvorcov filmu a hercov v Bratislave 25. augusta 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Prvok, Šampón, Tečka a Karel sú dlhoroční kamaráti v strednom veku, ktorí si na triednom stretnutí po dvadsiatich rokoch priznajú, že nežijú tak, ako si predstavovali.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Film Prvok, Šampón, Tečka a Karel, ktorý natočil podľa svojho rovnomenného knižného bestsellera, premiéruje v stredu v Bratislave český spisovateľ a po novom aj režisér Patrik Hartl. Divákom ponúka príbeh štyroch kamarátov, ktorí vyhlásia vojnu proti kríze stredného veku tým, že sa rozhodnú plniť odvážne výzvy. Prvou z nich bude vyzliecť sa na verejnosti donaha.

"Som presvedčený, že film je lepší než kniha. Je o kamarátstve. A tiež o tom, aké ťažké je niekedy nepodvádzať. Nielen svoju ženu alebo najbližšieho priateľa, ale aj sám seba," komentoval svoj filmový debut Hartl. Podľa vlastných slov ho lákalo filmové rozprávanie o odvahe urobiť niečo hlúpe: "Čo nám pripomenie, že môžeme bezstarostne žiť, aj keď máme všetci hypotéky a na krku kopec problémov."

Na snímke režisér a scenárista Patrik Hartl pred slávnostnou premiérou filmu Prvok, šampón, tečka a Karel za účasti tvorcov filmu a hercov v Bratislave 25. augusta 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský


Prvok, Šampón, Tečka a Karel sú dlhoroční kamaráti v strednom veku, ktorí si na triednom stretnutí po dvadsiatich rokoch priznajú, že nežijú tak, ako si predstavovali. A rozhodnú sa s tým niečo urobiť. Krízu stredného veku sa rozhodnú riešiť provokatívnou hrou takmer s nesplniteľnými úlohami. Diváci v kine sa presvedčia, či títo páni v sebe nájdu odvahu urobiť poriadnu hlúposť ako zamlada alebo aspoň odvahu hovoriť za všetkých okolností to, čo si naozaj myslia.

Hartl ako autor knižnej predlohy aj filmu pripravil v scenári oproti románu niekoľko zmien. Milovníkov knihy tak čaká aj pár prekvapení. V hlavných úlohách sa predstaví Martin Pechlát ako Prvok, David Švehlík ako Šampón, Hynek Čermák bude Tečka a Karel ponesie tvár Martina Hofmanna. Mužský štvorlístok doplnia herečky Zuzana Norisová, Jana Kolesárová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Soňa Norisová, Daniela Kolářová či Barbora Poláková.

Patrik Hartl je v súčasnosti najúspešnejším českým spisovateľom. Jeho knižná prvotina Prvok, Šampón, Tečka a Karel vyšla v roku 2012 a odvtedy sa z nej predalo 200.000 kusov. Hartlove knihy Malý pražský erotikon, Okamžiky štěstí a Nejlepší víkend získali cenu Český bestseller.