Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

P. Jaroš: Literatúra je ako pasca. Keď ťa lapí, už ťa nikdy nepustí

Na archívnej snímke spisovateľ, scenárista a dramaturg Peter Jaroš. Foto: TASR Dano Veselský

Svojej novej knihe s názvom "Pasca" dal podtitul "Neskorý zber".

Bratislava 7. júla (TASR) - Burleskné majstrovské rozprávačstvo, magické obrazy, ohňostroj fantázie, filozofické a morálne otázky, neočakávané briskné pointy poviedok prináša nová kniha Petra Jaroša "Pasca". Uvedenie knižnej novinky potvrdil na sociálnej sieti sám autor. "Literatúra je ako pasca. Keď ťa lapí, už ťa nikdy nepustí," hovorí Jaroš o svojej novej knihe poviedok, v ktorej opäť skúma, čo všetko prekáža človeku, aby bol naozaj šťastný - dobro aj zlo, lásku aj nenávisť.

Jeden z najvýznamnejších slovenských spisovateľov, 81-ročný autor, ktorý dal Slovensku ikonické diela Tisícročná včela, Pacho, hybský zbojník a mnohých ďalších próz, filmových, televíznych a rozhlasových scenárov, dal knihe podtitul "Neskorý zber". "Je metaforou zberu neskorého zrelého hrozna... Prináša zvláštnu zmes dojatia, sentimentálnosti, nostalgie a živelného magmatického rozprávačstva. Ale aj napätia, miestami až detektívneho, pri odklínaní ľudských osudov formou poviedky," avizuje príchod knižného titulu jeho vydavateľ. Dodáva, že Jaroš sa v poviedkovej i spomienkovej knihe, v ktorej sa autor venuje aj tzv. filmárskemu obdobiu, pozerá na ľudské príbehy a osudy nielen s veľkorysou empatiou a žičlivosťou, ale najmä so zdravou skepsou: "Lebo skepsa je poznaním, že ľudský svet je v neustálej, často až provokujúcej zmene hodnôt. Takéto poznanie je často parodické, ale zároveň aj poetické a ozdravujúce." Knihu Pasca vydala Agentúra Signum.

Peter Jaroš sa narodil 22. januára 1940 v obci Hybe. V rokoch 1957–1962 študoval slovenčinu a ruštinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po škole bol krátko redaktorom vydavateľstva Mladé letá, týždenníka Kultúrny život (1964–1965), potom pôsobil v literárnej redakcii Československého rozhlasu v Bratislave (1965-1971). Od roku 1972 pracoval ako scenárista a dramaturg i vedúci tvorivej skupiny v Slovenskej filmovej tvorbe. V rokoch 1992 až 1994 bol poslancom v slovenskom parlamente. V súčasnosti sa venuje len literárnej tvorbe. Žije v Bratislave.