Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Febiofest Bratislava: Filmový festival oficiálne otvára snímka Pamfir

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Febiofest poctí svojou návštevou jeho spoluzakladateľ a režisér Fero Fenič, ktorý predstaví britsko-americkú komédiu z roku 1963 Ružový panter.

Bratislava 15. marca (TASR) – Zaostrené na dobrý film je slogan jubilejného 30. medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava, ktorý sa v stredu začína v hlavnom meste. Päťdňový filmový maratón slávnostne odštartuje v novootvorenej Slovenskej národnej galérii (SNG) snímka Pamfir. Film, ktorý mal premiéru vlani na festivale v Cannes a získal Európsku filmovú cenu ako Európsky objav roka 2022, osobne uvedie jeho ukrajinský režisér Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk. Festival premieta v kinách Mladosť, Klap na VŠMU i v priestoroch Jurkovičovej Teplárne.

Febiofest poctí svojou návštevou jeho spoluzakladateľ a režisér Fero Fenič, ktorý predstaví britsko-americkú komédiu z roku 1963 Ružový panter. Festivalovými hosťami sú aj herci Martin Huba a Vica Kerekes, jeden z najuznávanejších súčasných európskych dokumentaristov Vitalij Manskij, poľský kameraman Pawel Edelman, ktorý spolupracoval s režisérmi Romanom Polanským a Andrzejom Wajdom, podpísal sa pod filmy Pianista, Katyň, Oliver Twist či Všetci kráľovi muži. Do Bratislavy zavítajú aj producent a scenárista Jim Stark, iránska režisérka Sepideh Farsi či českí dokumentaristi Adela Komrzý a Tomáš Bojar, ktorí predstavia svoj Českým levom ocenený film Skúška umenia a ponúknu pohľad do zákulisia prijímacích skúšok do ateliérov Akadémie výtvarných umení v Prahe.

"Tento rok sme sa rozhodli pridať do programu aj súťaž dlhometrážnych filmov z krajín V4 plus Rakúsko a sme radi, že sa nám do súťaže podarilo získať aj veľa filmov z Ukrajiny," hovorí k festivalu jeho programový riaditeľ Ondrej Starinský. Pripomína, že bratislavský Febiofest predstaví aj experimentálne dielo režisérky Viery Čákayovej Poznámky z Eremocénu a očakávaný film Mimi, za ktorý získala Mira Forany ocenenie na Berlinale.

Prvýkrát na Slovensku si diváci môžu pozrieť aj film Veľryba od režiséra Darrena Aronofského, v ktorom si vychutnajú herecký comeback čerstvého držiteľa Oscara Brendana Frasera. V programe figuruje aj najnovší film Davida Cronenberga Zločiny budúcnosti či americká akčná komédia Neznesieľná váha obrovského talentu, v ktorej hlavný predstaviteľ Nicolas Cage ako fiktívna postava stvárňuje samého seba.

Febiofest Bratislava 2023 organizuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ). Jeho súčasťou je aj medzinárodné vzdelávacie a networkingové podujatie Visegrad Film Forum združujúce filmových študentov a profesionálov.