Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Pamiatkarom chcú dať najlepšie možnosti na zlepšenie ochrany pamiatok

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Pamiatkari podľa jej slov roky žiadali viac peňazí, viac ľudí a väčšie kompetencie.

Bratislava 15. februára (TASR) - Pamiatkarom chce štát dať najlepšie možnosti na to, aby sa výrazne zlepšila ochrana pamiatok a aby sa zachovala budúcnosť kultúrneho dedičstva. Vyhlásila to vo zverejnenom videu na sociálnej sieti ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Reagovala tak na nespokojnosť s návrhom na zmenu pamiatkových úradov na špeciálne stavebné úrady.

Pamiatkari podľa jej slov roky žiadali viac peňazí, viac ľudí a väčšie kompetencie. "Práve toto rieši zmena zákona o výstavbe, vďaka ktorému posilňujeme kompetencie pamiatkovému úradu. V pripravovanom zákone o ochrane pamiatkového fondu chceme zasa pridať ľudí a peniaze," spresnila Milanová.

Deklaruje, že navrhovaný zákon nijako nezasahuje či nezhoršuje podmienky na to, aby pamiatkové úrady poskytovali odbornú pomoc pri obnove pamiatok. "Naopak, ich zodpovednosť sa posilňuje," poznamenala s tým, že Pamiatkový úrad (PÚ) SR má v prvom rade chrániť pamiatkový fond prostredníctvom svojich rozhodnutí.

Pozhasínaním ikonických pamiatok po celom Slovensku chcú v utorok o 19.00 h vyjadriť pamiatkari, správcovia hradov či vlastníci a správcovia pamiatok nespokojnosť s novelou zákona o výstavbe. Tá ráta s návrhom zmeny krajských pamiatkových úradov a PÚ SR na špeciálny stavebný úrad pre národné kultúrne pamiatky, pamiatkové rezervácie a územia svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.