Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

PÚ SR zavŕšil prípravu reformy starostlivosti o pamiatkový fond

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Tri spracované východiskové metodiky reflektujú na široké spektrum tém, s ktorými sa stretávajú vlastníci pamiatok pri komunikácii s krajskými pamiatkovými úradmi na celom Slovensku

Bratislava 11. decembra (TASR) - Modernizáciu a digitalizáciu pamiatkovej starostlivosti i prehľadnosť rozhodovania pri obnove kultúrneho dedičstva prinesie zavŕšenie eurofondového projektu, ktorý realizoval Pamiatkový úrad (PÚ) SR od decembra 2021. "Projekt Reforma zvýšenia transparentnosti a zefektívnenia rozhodnutí PÚ SR využil takmer sedem miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti," pripomenuli pamiatkari.

Tri spracované východiskové metodiky reflektujú na široké spektrum tém, s ktorými sa stretávajú vlastníci pamiatok pri komunikácii s krajskými pamiatkovými úradmi na celom Slovensku. "Ich uplatnenie v praxi podporí výmenu informácií medzi pamiatkarmi a vlastníkmi, uľahčí zjednotenie procesu predpisovania obnovy národných kultúrnych pamiatok a ich výskumu na Slovensku," vysvetlila Petronela Križanová z PÚ. "Metodiky budú verejnosti dostupné od januára 2024 na webe PÚ," dodala.

Križanová tiež pripomenula, že súčasťou projektu bola pasportizácia viac ako 1000 pamiatkových objektov vo vlastníctve štátu s cieľom vypracovania analýz ich aktuálneho stavebno-technického stavu. "Získané údaje sa stali súčasťou špecializovanej internej databázy ePasport a v budúcnosti pomôžu v budúcnosti skvalitniť projektové a finančné plánovanie nakladania s nehnuteľným kultúrnym dedičstvom Slovenska," priblížila.

Výsledky reformy prípravy starostlivosti o kultúrne dedičstvo chcú pamiatkari spolu s rezortom kultúry a ďalšími partnermi predstaviť v stredu 13. decembra na stretnutí s odbornou verejnosťou v Slovenskej národnej galérii.