Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Paramount Pictures bude vyrábať filmy výlučne v digitálnom formáte

MARTIN SCORSESE Foto: TASR/AP

Prvým dielom, ktoré spoločnosť Paramount Pictures vydala iba digitálne, sa minulý rok stal film Vlk z Wall Street od režiséra Martina Scorseseho.

Los Angeles 22. januára (TASR) - Americká filmová spoločnosť Paramount Pictures sa stala prvým hollywoodskym štúdiom, ktoré pristúpilo k distribúcii svojich filmov výlučne v digitálnej podobe. Informoval o tom v utorok denník Guardian.

Prvým dielom, ktoré spoločnosť Paramount Pictures vydala iba digitálne, sa minulý rok stal film Vlk z Wall Street od režiséra Martina Scorseseho. Ide pritom o menší paradox, keďže Scorsese sa dlhší čas zasadzuje o zachovanie celuloidových pásov s filmovými dielami v národných archívoch po celom svete.

Rozhodnutie padlo za zatvorenými dverami. Posledným filmom, ktoré štúdio distribuovalo na klasickom médiu, sa tak stala snímka Anchorman 2, natočená takisto vlani. Tento vývoj pramení zo stále silnejšieho nátlaku distribútorov na kiná, aby nahradili svoje klasické premietacie systémy digitálnymi.

Rozhodujúce sú však aj výrobné náklady; kým jedna celuloidová kópia filmu stojí približne 2000 dolárov, digitálny súbor menej než sto dolárov. Digitálne premietacie systémy tiež umožňujú projekciu filmov v 3-D formáte, za ktorý sa vyberá vyššie vstupné. V Ázii a Južnej Amerike by sa mali naďalej používať i klasické formáty.