Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Patrónom festivalu Nová dráma/New Drama 2021 je dramatik A. Kurejčik

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Kurejčik je súčasťou najbližšieho tímu predstaviteľky bieloruskej opozície a bývalej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Patrónom 17. ročníka festivalu Nová dráma/New Drama, ktorý sa v pondelok oficiálne začína v Bratislave, je bieloruský dramatik Andrej Kurejčik, autor viac ako tridsiatky divadelných hier, ktoré sa hrali v divadlách v Bielorusku, Rusku, na Ukrajine či v Poľsku. Napísal tiež dramatický text Urazení. Bielo(rusko), informujúci o prvom mesiaci bieloruskej revolúcie, ktorá sa v krajine začala v roku 2020.

"Je náš priateľ, momentálne sa nachádza, žije a pôsobí na Slovensku. Divadelnému ústavu sa podarilo spolu s vysokými školami múzického zamerania a niekoľkými divadlami napomôcť tomu, aby sa dostal na slobodné územie a mohol ďalej tvoriť," uviedla pre TASR Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý festival Nová dráma/New Drama 2021 organizuje po predchádzajúcom on-line ročníku čo najbližšie k jeho forme spred pandémie.

Fekete pripomenula, že Kurejčik je súčasťou najbližšieho tímu predstaviteľky bieloruskej opozície a bývalej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Návštevníci festivalu súčasnej drámy sa môžu tešiť aj na jeho masterclass. "Práve vďaka nemu budeme uvažovať o tom, do akej miery aj v súčasnosti divadlo potrebuje, musí a môže otvárať témy slobody, solidarity, a do akej miery má byť zamerané aj na politické témy, progresívne sociálne témy, ktoré ukazujú na protichodné prúdenie v jednotlivých krajinách," poznamenala riaditeľka Divadelného ústavu, ktorá mastreclass bieloruského dramatika avizuje slovami: "Poukáže na hodnoty demokracie, ktoré aj u nás treba vždy zdôrazňovať".

Exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


V poradí 17. ročník festivalu súčasnej slovenskej aj svetovej drámy predstaví do 16. októbra desiatku nominovaných inscenácií, v sprievodnom programe čaká návštevníkov aj podujatie venované osobnosti slovenského divadla, režisérovi a spoluzakladateľovi Divadla STOKA Blahovi Uhlárovi, podujatie "Blaho Uhlár. Hommage" organizuje festival pri príležitosti 70. narodenín režiséra. Sprievodný program prinesie aj diskusiu s názvom Koronakríza: čo divadlu dala a čo vzala?, chýbať nebude Trojboj - inscenované čítania finálových textov súťaže autorských dramatických textov Dráma 2020.

Program prebieha v Divadle P. O. Hviezdoslava, Štúdiu 12, Slovenskom národnom divadle, v A4 - priestore nezávislej kultúry či v Divadle LAB (VŠMU). Zahraniční divadelní odborníci sa na festivale zúčastnia prostredníctvom novej on-line platformy.