Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Pauer nominoval do prvej fototrojky Martinčeka, Kállaya a Huszára

Marián Pauer Foto: TASR/Michal Svítok

Marián Pauer vrátil slovenskej verejnosti dvorného fotografa Beatles, pôvodom Slováka Deža Hoffmanna.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Viac ako štyri desiatky rokov sa zaoberá fotografiou ako historik, teoretik, kurátor výstav a tiež pedagóg. Marián Pauer realizoval okolo 250 výstav a multimediálnych projektov, podpísal sa pod takmer tridsiatku knižných publikácií a monografií.

"Na Slovensku fotografická teória zaostáva za praxou. Nevieme, kto je dobrý a kto nie, pretože dnes už každý, kto si kúpi digitálnu zrkadlovku, je fotograf. Na sociálnych sieťach sú strašidelné veci a ja sa toho desím. To je aj jeden z kameňov, ktorý ubíja fotografiu," uviedol v rozhovore pre TASR propagátor fotografického umenia.

Marián Pauer vrátil slovenskej verejnosti dvorného fotografa Beatles, pôvodom Slováka Deža Hoffmanna, politika, diplomata a astronóma Milana Rastislava Štefánika predstavil Slovákom aj ako fotografa. V roku 2006 vytvoril prvú slovenskú fotografickú ročenku Foto SK, do ktorej zaradil autorov ako Karol Kállay, Vlado Bača, Andrej Bán, Ivan Čaniga, Milota Havránková, Alan Hyža, Števo Kačena, Joe Klamar, Jakub Klimo, Filip Kulisev, Fero Tomík, Martin Trenkler, Roman Uhliar. Na otázku, či práve títo autori predstavujú elitu súčasnej slovenskej fotoscény, Pauer reagoval: "To sú mená, za ktoré som ochotný dať ruku do ohňa, aj teraz. Karol Kállay už, bohužiaľ, nie je medzi nami, ale tí ostatní áno a všetci fungujú. Prvýkrát je tam spomínaný Kulisev, Joe Klamar je momentálne jeden z najlepších svetových reportérov. Keď som o týchto ľuďoch písal v roku 2006, mnohí sa ešte len rozbiehali, a pozrite, kde sú dnes."

Historik a teoretik fotografie svojimi úspešnými projektmi dokazuje, že "má nos" na dobrú fotografiu. Podľa neho má dobrá fotografia buď veľký obsah alebo obrovskú formu. "Fantastické je, keď má jedno aj druhé. Takou dokonalou fotografiou je napríklad Chicago Jakuba Klima, ktorý robí neuveriteľné veci v módnej fotografii - príbehy," tvrdí Pauer, ktorý v Galérii mesta Bratislavy (GMB) pred tromi rokmi predstavil slovenskému publiku aj zahraničného umelca, fotografa a režiséra, ktorý sa venuje móde, Davida LaChapella. "To bola veľká vec, mal som z toho na začiatku obavy, považoval som ho za kontroverznú figúru," poznamenal k umelcovi, ktorý je podľa časopisu American Photography v prvej desiatke najdôležitejších autorov fotografie na svete.

Pre Mariána Pauera nie je problém vytvoriť podobný rebríček slovenských top fotografov. A kto by sa asi umiestnil v prvej trojke, prípadne TOP 5? "Z môjho pohľadu by mal byť na prvých priečkach určite Martin Martinček, Karol Kállay, Tibor Huszár. Ak by sme chceli hovoriť o prvej päťke, dal by som tam ešte Alana Hyžu a z tých mladých by som tam pokojne mohol pripojiť Martina Trenklera. Aj Kubo Klimo by mohol byť v tom rebríčku a mohli by tam byť ďalší...," uviedol.